Четенето е един от доказаните начини да се чувстваме по-щастливи

...
Четенето е един от доказаните начини да се чувстваме по-щастливи
Коментари Харесай

Хубавата книга прави нещо невероятно с човешкия мозък

Четенето е един от потвърдените способи да се усещаме по-щастливи и да живеем по-дълго.

Но замисляли ли сте се за какво е по този начин? Каква е магията, която се случва в мозъка ни, когато четем хубава книга?

Тайната е в това, че когато книгата е в действителност увлекателна, четенето задейства човешкия мозък съвсем като действително прекарване. Учени са разкрили, че в случай че да вземем за пример книгата разказва по какъв начин героят плува, това задейства тези зони в мозъка, които биха се задействали, в случай че ние самите плуваме.

Когато четем по какъв начин Ана Каренина се хвърля върху влаковите релси, в нас се задейства оня дял от мозъка, който дава отговор за двигателния надзор.

Това значи, че читателят не просто “разбира ” хубавата книга. На неврологично равнище той фактически я претърпява.

 Хубавата книга прави нещо необикновено с човешкия мозък

Това е повода четенето да има подобен необикновен обогатяващ резултат. Книгата не просто ни носи информация, посредством нея като че ли изживяваме различен живот и в съзнанието ни остават страсти, премеждия, горест, екзалтираност, уроци… Тя е действително другарство с героите и психо-емоционано потапяне в техните ориси. По този метод четенето ни прави по-добри емпати.

Увеличената емпатия пък понижава възприятието на самотност и обществена изолираност. Дори да нямат доста деен живот и да не се срещат постоянно с хора, тези, които всекидневно четат, се усещат по-малко самотни и по-ангажирани с другите. По този метод четенето фактически удължава живота.

Какво по-голямо доказателство за това, че книгите са едно от най-големите благосъстояния, дадени на индивида!

 Хубавата книга прави нещо необикновено с човешкия мозък

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР