Честването на 89-та годишнина от рождението на Дамян Даменоя, патрон

...
Честването на 89-та годишнина от рождението на Дамян Даменоя, патрон
Коментари Харесай

Областният управител почете 89-та годишнина от рождението на Дамян Дамянов

Честването на 89-та годишнина от рождението на Дамян Даменоя, патрон наПрофилиранахуманитарна гимназия Сливен,започна с тържествено поднасяне на цветя пред паметнатаплоча на поета.

Областният шеф взе присъединяване в церемонията, на която участваха още заместник-кметът на Община Сливен Пепа Чиликова, шефът на гимназията Диана Костадинова, учители и възпитаници. Поклонението се състоя в двора на къщата, където създателят е живял от 1935 до 1953г.



Специален посетител на честванията по традиция бе и брачната половинка на поета Надежда Захариева.

След поклонението пред мемориалната плоча на незабравимия стихотворец, регионалният шеф гостува и на празничната стратегия в държавна такса “Стефан Киров “, която бе почетена и от началникът на РУО Кристиана Добрева-Станкова.

Поздравителен адрес от Маринчо Христов бе изчетен от водещите на програмата.

„ Поезията на именития лирик издава една ранима и в същото време толкоз мощна душа, която от своето преобразяване в земния си облик потегля по света, с цел да го обича. Сигурен съм, че в случай че през днешния ден, поетът можеше да види всички събрали се да почетат годишнината от рождението му щеше да е благополучен, че и света го обича и няма да го не помни! “ написа регионалният шеф в обръщението си към управлението на гимназията и всички възпитаници и посетители на нейния патронен празник.

Честването продължи с осъществяване на рецитаторския конкурс „ Магията на Дамяновото слово “, в който присъединяване взеха деца от разнообразни възрастови групи от разнообразни учебни заведения, след което госпожа Надежда Захариева награди спечелилите в състезанията, отдадени на годишнината от рождението на поета.

Дамян Дамянов е роден на 18.01.1935 г в Сливен и умира на 06.06. 1999 г в София. Той е създател на редица стихосбирки, поеми, романи и други литературни творби.

Въпреки вроденото му тежко здравословно положение, до края на дните си той не стопира да обича живота, да твори и да поддържа връзка, непроменяемо подкрепян от своята брачна половинка. Неговите незабравими стихове го вършат един от най-обичаните български лирици.

От годината на неговата кончина Профилирана филантропична гимназия носи и неговото име.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР