Често се случва хората да объркат Словения със Словакия. Словакия

...
Често се случва хората да объркат Словения със Словакия. Словакия
Коментари Харесай

10 факта за Словакия, които ще ви накарат да се влюбите в нея

Често се случва хората да объркат Словения със Словакия. Словакия е страна в Централна Европа. Населението от славяни се заселва по тези земи от V век и историята на страната е богата на събития.

Словакия е дребна страна, само че сходно на България, има любопитни неща, които да предложи. Компактната страна е на налична непосредственост от западната или източната част на Европа. Нещо повече, словашкото селце Кремницке Бане е признато за хипотетична среда на Европа. Ето още някои забавни обстоятелството за тази дребна страна.

1. Столица до столица

Братислава, столицата на Словакия, се намира на към 60 км от столицата на Австрия – Виена. Двата града са ситуирани на река Дунав и разходката с лодка сред тях лишава 90 минути. Братислава е единствената столица в света, която граничи до две самостоятелни страни. Това са Унгария и Австрия.

2. Известни персони, които имат словашки корени

Те са всеобщи любимци, които съумяват да реализират международна популярност. Прадедите им произлизат от тази дребна страна и те с горделивост разкриват своите корени.

Анди Уорхол (майка от Микова), Анджелина Джоли (родът на татко ѝ произлиза от Кошице), Одрин Хепбърн (баба ѝ е от Словакия), Пол Нюман (майка със словашки корени) са част от известните персони с корени от Словакия.

 10 обстоятелството за Словакия, които ще ви накарат да се влюбите в нея

3. Най-високият брой крепости и резиденции на глава от популацията в света

Само си представете запленяващия брой от 180 крепости и 425 резиденции в страна с население надалеч по-малко от град Ню Йорк и повърхност едвам 49 035 km². Най-популярните крепости са замъкът Братислава, замъкът Орава или Бойницки палат.

Истинският връх измежду словашките крепости безспорно е средновековният палат Спиш, който принадлежи към най-големите крепости в Централна Европа и е включен в листата на ЮНЕСКО за международно културно и естествено завещание.

4. Служба за наблюдаване на НЛО

Това би била любопитна атракция за феновете на Космоса и проблема „ извънземни “. Намира се в столицата Братислава и оборудването е прикрепено към моста над река Дунав. Това е мястото, от където можете да видите града от най-високо.

 10 обстоятелството за Словакия, които ще ви накарат да се влюбите в нея

5. Село Чичмани

Името произлиза от словашка дума čičman (дървен мъртвец, който подвига звук по време на работа). Селото се намира в Северна Словакия и има статут на първия резерват за национална архитектура в света. Заобиколено от планини, селото е известно с обичайните си дървени къщи. Стените на тези къщи са украсени с бели геометрични шарки, същите форми могат да се намерят и в националните носии на селяните. Повече от 130 къщи имат историческо и културно значение.

6. Супата е наложителна

Независимо дали са в ресторант или вкъщи, словаците стартират наложително със чорба. Някои супи са бульон въз основата на зеленчуци, до момента в който други са на крем. Различните супи могат просто да пробудят апетита ви или да ви заситят напълно. Супите са едно от най-вкусните ястия, които ще опитате там.

7. Играчка на 3000 години

Най-старото археологическо изобретение на играчка в Централна Европа е открито в археологическия обект край Кошице. Четириколесна количка от гроба на дете от интервала към 1600 година пр.н.е. е открита. Това е любопитен факт, който потвърждава, че е имало антични и развити цивилизации по тези територии.

8. Повече от 1300 минерални извора

Словакия разполага с многочислени източници на минерална вода и лечебни термални извори. Повечето от тях се употребяват интензивно за лечебни и почивни цели в границите на 21 СПА курорта. Докато, да вземем за пример, термалните извори в Съединени американски щати се преглеждат най-много като разкош и са скъпи, спа курортите и аквапарковете в Словакия са налични. Римляни, келти, а също и известният Лудвиг ван Бетовен са посещавали град Пиещани, с цел да се насладят на лечебните резултати на термалната вода на града.

9. Автентични обичаи

Словакия има антични обичаи от друго естеството. 4 -ти Декември – Ден на Св. Барбара – е ден за любовно врачуване. Любовта е най-съкровеният дирек в живота на човек. Хората не могат да живеят без религия и любов. Понякога тези две неща са преплетени, изключително за необвързаните девойки.

В Православието, Св. Варвара се смята за настойничка на умрелите от неочаквана гибел. Поверието за светицата е друго и православните християни празнуват деня като Женска Коледа, поради сходни традиции за любовта и благоденствието. В Словакия, момите би трябвало да посадят стръкче от череша. Всяка заран се полива с прясна вода и се споделя клетва за обет от устата на девойката. Колкото по-искрена и чиста е тя, толкоз по-рано ще получи предложение за сватба (целта е до Коледа- 24/25 Декември).

 10 обстоятелството за Словакия, които ще ви накарат да се влюбите в нея

10. Образование

  • В тази страна наложителното обучение продължава 9 години.
  • Началото на образованието стартира на 6-годишна възраст.
  • Средното равнище на просветеност е 96%.
  • Около 90% от словаците имат приблизително обучение. Нацията е една от най-интелигента в Европа.
  • В този ред на мисли, 0,4% от жителите над 15 години, не могат да четат или пишат (приблизително 21 696 души).
Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР