Често използван магнитен компонент, произведен от китайска компания, включена в

...
Често използван магнитен компонент, произведен от китайска компания, включена в
Коментари Харесай

Как един миниатюрен компонент парализира пазара на луксозни автомобили

Често употребен магнитен съставен елемент, създаден от китайска компания, включена в черния лист на Съединени американски щати, стои зад задържането на хиляди доставки на първокласни коли за Щатите. Това е следващият образец за това по какъв начин американската комерсиална политика трансформира световните вериги на доставки.

Въпросната част e LAN трансформатор, който се употребява за свързване на коли и компютри към мрежи. Компонентът се е доставял в Съединени американски щати за Volkswagen през Европа и Мексико. Неин производител е компания, наречена Sichuan Jingweida Technology, заяви източник на WSJ. Същата компания през декември бе добавена от Министерството на вътрешната сигурност в черния лист поради хипотетичното потребление на насилствен труд в Китай.

Китайската компания е доставила дребната част на различен снабдител и не е предоставила непосредствено LAN трансформатора на Volkswagen. Включването ѝ в черния лист накара автомобилния производител да спре вноса на коли Porsche, Audi и Bentley в Съединени американски щати, като се чака забавянето да продължи до март, до момента в който VW размени частта.

Китайският производител, прочут още като JWD Technology, отхвърли да разяснява.

Volkswagen удостовери, че проблематичната част е LAN трансформатор и че поддоставчикът е бил прибавен в черния лист през декември. Volkswagen също по този начин съобщи, че работи, с цел да подсигурява, че веригата му на доставки е в сходство със стандартите, в това число във връзка с насилствения труд в компании, с които си партнира непосредствено или косвено.

Причината за забавянето на Volkswagen илюстрира сложността, с която се сблъскват предприятията, спазвайки двегодишния закон на Съединени американски щати, който блокира вноса на артикули, свързани със Синдзян. Регионът в далечния запад на Китай е дом на милиони мюсюлмани уйгури и държавното управление организира акция за насилствена асимилация, която Съединени американски щати осъдиха като геноцид. Пекин отхвърля обвиняванията.

Законът визира автомобилната промишленост, както и производителите на облекло и тези на слънчева сила, чиито колета за Съединени американски щати също са били арестувани или върнати назад.

Този случай, дружно с неотдавнашните отчети на откриватели, свързващи насилствения труд с веригите на доставка на коли, евентуално е стреснал автомобилната промишленост и индустриалните производители, свързани с района, сподели Оливър Монтик, анализатор в Eurasia Group. По негови думи измежду автомобилните съставни елементи, за които се твърди, че са създавани посредством насилствен труд, попадат електроника, алуминий, гуми, стомана и акумулатори.

„ Дори и производителите на коли да се стремят да подобрят видимостта във веригата на доставки, това ще отнеме доста време и може да станем очевидци на повече сходни произшествия “, предизвестява Монтик.

JWD Technology твърди, че има връзки и с други международни компании, като Tesla, BMW, HP, Cisco, Гугъл и Amazon, наред с други.

BMW обаче отхвърля JWD Technology да е вписана като снабдител във веригата ѝ на доставки. HP съобщи, че не е разкрила доказателства за директна връзка сред нея и китайския производител. Cisco съобщи, че прави надлежна инспекция в сходство със съответните правила на Организация на обединените нации. Amazon, Гугъл и Tesla не дадоха отговор на настояванията за коментар на WSJ.

Износът на автомобилни съставни елементи от Китай се е утроил през 10-те години до 2023 година и е достигнал към 79 милиарда $, сочат данни на китайските митници. Голяма част от тях са предопределени за Съединени американски щати, Мексико, Германия и Япония.

Един автомобил нормално се състои от десетки хиляди съставни елементи – към 30 000 за автомобил с мотор с вътрешно горене и към 20 000 съставния елемент за електрически автомобил, съгласно някои оценки. Един съставен елемент може да има няколко равнища на снабдители, от време на време пет или шест компании нагоре по веригата.

Производителите на коли постоянно имат добра визия за главните си снабдители, само че е мъчно да се знае в детайли от кое място идват подкомпонентите или суровините нагоре по веригата.

Официалните представители на Съединени американски щати разшириха четири пъти листата на предприятията с насилствен труд и в този момент той включва повече от 30 компании.

JWD Technology е измежду трите, добавени неотдавна. Тя е със седалище в Мианян, град в провинция Съчуан, на повече от 1500 благи от Урумчи, столицата на Синдзян. Съединени американски щати упрекват компанията, че взе участие в спонсорирани от държавното управление стратегии за прекачване на работна ръка от преследвани етнически малцинства към компанията.

Основана през 2002 година, JWD Technology създава мрежови и силови трансформатори, радиочестотни филтри и други артикули, употребявани в мрежовата връзка, потребителската електроника и автомобилната връзка, демонстрира уебсайтът ѝ. На уеб страницата на компанията са изброени повече от 130 типа трансформатори за LAN.

По данни на S&P Global Market Intelligence огромна част от вноса на коли на Volkswagen в Съединени американски щати идва от Европа и Мексико. През 2023 година немският авто производител е внесъл от Китай в Мексико автомобилни елементи на стойност 199 млн. $, които включват колела, елементи за мотори, задвижващи оси и електрически ключове, показва S&P Global Market Intelligence. Данни за вноса на създадени в Китай елементи от Volkswagen в Европа не бяха налични.

Синдзян не е огромен индустриален център, само че в него има производители на електроника и съставни елементи, както и на стомана, алуминий, мед и други първични материали.

Изследователи от Австралийския институт за стратегическа политика и Университета в Шефилд Халам, както и Хюман Райтс Уоч разгласиха обособени отчети, в които предизвестяват, че фирмите се нуждаят от засилен надзор при инспекцията на съставените елементи, с цел да се подсигурява, че те не са свързани с насилствения труд в Синдзян. Тези изследвания са провокирали прегледи на веригата за доставки измежду производителите на коли, настояват ръководители на компании, само че те са открили, че следенето на произхода не е елементарно.

Доставчиците може да се тормозят да разкрият от кое място получават своите подкомпоненти или материали от боязън да не изгубят комерсиалното си преимущество. А за китайските снабдители разкриването на информация в подтекста на насилствения труд в Синдзян може да се окаже политически сензитивно, защото китайското държавно управление отхвърля съществуването на подобен проблем.

Джон Фут, юрист от Вашингтон, окръг Колумбия, който оглавява митническата процедура в Kelley Drye & Warren, съобщи, че казусът демонстрира, че Volkswagen се отнася съществено към спазването на закона за насилствения труд.

„ Той предприе масирана стъпка, която нарушава комерсиалния баланс, заради ясното възприятие за обвързване да съблюдава американското законодателство “, сподели той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР