Често искаме съвети от лекари, роднини, приятели за това кое

...
Често искаме съвети от лекари, роднини, приятели за това кое
Коментари Харесай

Кърмачето да не пие вода и още 4 мита за бебето

Често желаеме препоръки от лекари, родственици, другари за това кое е потребно за здравето на детето и кое – не. Ето няколко известни мита, на които не трябва да имаме вяра. Защо – разказва педиатърът доктор Екатерина Потеряева.

Мит 1. Детето не трябва да се къпе, в случай че е с респираторно заболяване – ще настине повече

Ние се разболяваме не от водата, а от контакта с вируси. И къпането по време на болест, изключително съпроводена с температура, мога да намали градусите и да облекчи положението, до момента в който медикаментите стартират да работят.

Важно.  Водата не трябва да е по-топла от 32 градуса, нито по-студена от 15. Най-важното изискване е да е удобна за детето.

Има положения, при които къпането би трябвало да става доста внимателно - да вземем за пример при отит с перфорация на тъпанчевата мембрана. Тогава в ушите не трябва да попада вода. Това обаче е единственото ограничаване.

Мит 2. Кърмачето би трябвало да пие вода

Няма никакво нужда от това. В кърмата, а и в приспособените млека, има задоволително вода. Затова не е нужно да се дава в допълнение.

Няма никакъв риск обаче, в случай че майката реши да дава вода, до момента в който лактацията ѝ се стабилизира. Така че, в случай че заварите свекърва си да дава вода на бебето, това не трябва да е мотив за скандал. 

Мит 3. Кърмачето се храни по режим

Докато бебето се научи да засмуква гърдата и да суче добре, в първите няколко месеца от живота му, се предлага да се храни на поискване – толкоз пъти, колкото майката реши, че е гладно. Дори най-краткото слагане на гърдата подтиква лактацията.

Снимка: Guliver / iStock

По-късно бебето единствено ще откри режима, който е добре да се следва. И няма да е нужно да го кърмите толкава постоянно. 

Ако през цялото време се опитате да храните новороденото по режим в избран час, това може да понижи секрецията на кърма.

Мит 4. За да получи задоволително витамин D, детето би трябвало да е под слънчевите лъчи, до момента в който получи загар

Витамин D  е необходим на детето, а безоблачен тен – не. Дозата може да се получи и на слабите лъчи по здрач ( когато УВ-индексът е под 2).

Сутрешното слънце, когато УВ-индексът е 7, е рисково в доста връзки и за изгаряния, и за риск от недоброкачествен рак на кожата.

Затова децата би трябвало да се излагат деликатно на едва слънце, предпазени със слънцезащитен крем, а витамин D  да получават като добавка.

Мит 5. Щом детето влезе в банята, заболяването се изпарява

За огромно страдание нито една болест не може „ да се изпари “ в банята. Не се прeпоръчва детето да се къпе във вода с температура над 37 градуса.

И дума не може да става да го водите там, където е +50. Това е рисково, а не лечебно.

Децата имат несъвършена терморегулация, и в случай че организмът на възрастните може да отделя пот и по този начин да се охлажда бързо,  детето не може. За да не се прегреят вътрешните му органи, е нужно околната температура да е умерена.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР