Честата употреба на аналгетици (аспирин, парацетамол или нурофен) увеличава риска

...
Честата употреба на аналгетици (аспирин, парацетамол или нурофен) увеличава риска
Коментари Харесай

Честата употреба на аналгетици увеличава риска от шум в ушите |

Честата приложимост на аналгетици (аспирин, парацетамол или нурофен) усилва риска от поява на тинитус (шум в ушите) с 20%. Това демонстрират резултатите от проучване на бостънската клиника Brigham and Women’s Hospital, представено от здравната платформа MedikForum.

От звук в ушите страда 10% от популацията по света. По предписание той се демонстрира като провокиращ тон сходен на звън, шептене или бръмчене.

Учените от Бостън са следили близо 70 000 дами на възраст над 30 години в продължение на 20 години. При тези от тях, които одобряват всекидневно парацетамол, рискът от поява на тинитус е нараснал с 18%. Редовният банкет на нестероидни противовъзпалителни средства от типа на нурофена е нараснал този риск със 17%. При всекидневен банкет на аспирин (не повече от 100 мг) заплахата от поява на звук в ушите е повишена с 16%.

При дамите, които са приемали ежедневно по-малко от 100 мг аспирин, подобен риск не е бил открит. Учените предизвестяват, че цитираните медикаменти постоянно са в състава на други медикаменти като препаратите срещу зараза на синусите или настинка.

Редица проучвания потвърждават, че аналгетици без рецепта би трябвало да се одобряват доста деликатно. Друго изследване, оповестено наскоро, удостовери, че
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР