Чешките медици са установили за изминалото денонощие рекорден брой заразени

...
Чешките медици са установили за изминалото денонощие рекорден брой заразени
Коментари Харесай

И в Европа чупят рекорди по нови случаи на COVID-19, масово затягат мерките


Чешките медици са открили за миналото денонощие рекорден брой инфектирани с ковид а - 15 252, съобщи ТАСС. Това е с 1101 случая повече от предходния ден, заяви здравното министерство.

От началото на епидемията в Чехия, която е с население от към 10,7 милиона, случаите на инфектирани са общо 238 323. Починали са 1971 души.

Епидемичната обстановка е комплицирана в цялата страна. Въведени са строги ограничаващи ограничения - затворени са учебни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, спортни обекти и културни институции, както и множеството магазини. Спрели са работа множеството от предприятията за оказване на услуги на население. За неспазване на режима за носене на маска санкцията е до 10 хиляди крони (около 400 евро).

В същото време в съседна Германия броят на доказаните случаи на ковид внарасна с 14 714 до 418 005, заяви през днешния ден институтът " Роберт Кох ". Смъртните случаи са се нараснали с 49 до 10 003, съобщи " Ройтерс ".

 

В Берлин от през днешния ден влизат в действие нови правила за маски те, съобщи ТАСС - за първи път от началото на пандемията жителите на столицата ще би трябвало да носят защитни средства освен вътре в пространствата, само че и навън - на пазарите и на десетина най-оживени улици, както и на всички места, където е невероятно да се съблюдава отдалеченост от 1,5 метра. Досега маски те бяха наложителни в магазините, публичния превоз, музеите, библиотеките, учебните заведения.

Затягат се и ограничавания та за обществените контакти. До през днешния ден на открит въздух можеше да се събират до 50 индивида, а на частни събития на закрито - 25, а в този момент лимитът се редуцира до 25 и 10 души надлежно. Спазването на новите правила през уикенда ще се управлява от 1000 служители на реда, добавя ТАСС.

Властите в Германия последователно стягат ограниченията, само че към този момент не желаят да постановат локдаун, както през март и април, тоест да затварят кафенета, питейни заведения, заведения за хранене и институции. Такива радикални ограничения одобри баварският окръг Берхтесгаденер-Ланд, с към 105 000 поданици.

Кметът на Берлин Михел Мюлер помоли жителите да съблюдават настоящите ограничавания , с цел да не се повтори сюжетът от пролетта. " Ако не успеем да забавим разпространениието на инфекцията, ще би трябвало да въведем спомагателни ограничавания ", сподели той.

Маски на улицата ще би трябвало да носят освен берлинчани, само че и жителите на други градове като Мюнхен и Кьолн. Нарушението се санкционира с санкция, като всяка федерална провинция постанова лични правила - в Берлин санкцията е от 50 до 500 евро, в Бавария - 150, в Тюрингия - 60, отбелязва ТАСС. Освен това се глобяват тези, които при посещаване на публично място оставят погрешни контактни данни - физическите лица заплащат 50 евро, юридическите - в случай че не проследят нарушаването - 1000.

В Дания ситуацията с ковид а също се утежнява.

Правителството на министър-председателката Мете Фредриксен разгласи възбрана на продажбите на алкохол през нощта и стегна ограничавания та за частните и обществени събирания в опит да спре внезапното нарастване на случаите на Covid-19, съобщи ДПА.

" Коронавирусът не си е отишъл. Напротив, връща се с цялостна мощ ", съобщи Фредериксен на взаимна конференция в петък, 23 окмоври, с министъра на опазването на здравето и шефа на Датската здравна организация. Тя прикани хората да не влизат в контакт с повече от 10 души отвън личното им домакинство като част от напъните за битка с вируса.

Продажбата на алкохол от понеделник ще бъде неразрешена след 22:00 ч., в сходство с към този момент наложения завършек на работното време на питейните заведения и заведенията за хранене.

Сегашният предел от 50 души за присъединяване в частни и обществени събирания се понижава на 10 души.

По-рано датският институт за публично здраве (SSI -Statens Serum Institut) заяви за нов рекорден брой на новите случаи на КОВИД-19 за денонощие - 859 за последните 24 часа, след предходния " връх " от четвъртък - 760 случая за денонощието.

Фредериксен заяви също, че условията за носенето на маски също се уголемяват - от 29 октомври - включвайки затворени пространства като супермаркети, кина, лечебни заведения и юношески просветителни центрове.

Датският граничен надзор ще бъде засилен до 2 януари.

Министърът на опазването на здравето Магнус Хойнике предизвести, че Дания би трябвало да се приготви за внезапно увеличение на хоспитализациите и че здравната система ще бъде подложена на напън през зимата. Страната с население 5,8 милиона души е записала към 38 600 ковид ни инфекции и 697 смъртни случаи, свързани с вируса.

В Хърватия през последните 24 часа са регистрирани рекордните 2242 случаи на болест с ковид , а броят на дейните случаи в Хърватия през днешния ден е 9745, заяви Макфакс. Сред тях 731 пациенти са в болница, от които 52 са са апаратно дишане. Починали са 16 души, заяви Индекс. В момента в страната 27 967 души са в самоизолация. До през днешния ден в Хърватия са тествани общо 437 048 души, от които 8 087 през последните 24 часа.

Балтийските държави Литва и Латвия отчетоха рекорден брой нови ковид ни инфекции за денонощие, съобщи ДПА. В Литва за последните 24 часа са регистрирани 442 позитивни случая, а в Латвия - 250. Предишният максимален регистриран брой в двете страни беше надлежно - 424 и 188. 

Литва и Латвия изначало се справяха относително добре в рецесията с ковид а. Броят на инфектираните там беше общо взето невисок спрямо други страни. През последните седмици обаче броят на инфекциите доста се усили, само че това може да е обвързвано с обстоятелството, че в този момент се вършат повече проби. Във връзка с нарасналите стойности държавните управления в Рига и Вилнюс наскоро стегнаха противоепидемичните ограничения.

Латвия е с население 1,9 милиона души и до момента е удостоверила 4208 ковид ни инфекции и 49 смъртни случая, свързани с вируса.

По данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите инфектираните на 100 000 души в Литва за последните две седмици са 108,7, а в Латвия - 82,7. За съпоставяне в Германия те са 106,8.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР