Чесънът се ползва широко в кулинарията за подправяне и овкусяване

...
Чесънът се ползва широко в кулинарията за подправяне и овкусяване
Коментари Харесай

Мирише доста неприятно, но е изключително полезен

Чесънът се употребява необятно в кулинарията за подправяне и овкусяване на храна - само че може да бъде и естествено лекарство, допълващо лекуването на разнообразни здравословни проблеми. За изгодите от него тук ни споделя доктор Татяна Занин.

Този артикул е богат на серни съединения, изключително на алицин, който придава присъщата му миризма и образува неговите функционални свойства. Главните изгоди от чесъна са следните:

1. Противодействие на гъбички, вируси и бактерии

Чесънът взе участие в елиминирането на токсините и патологичните бактерии, които засягат чревната флора, като е доста потребен в лекуването на инфекции с паразити.

2. Превенция за рак на дебелото черво

Благодарение на действието на серните съединения алицин и алиин, чесънът оказва мощно антиокислително деяние, което предотвратява образуването на свободни радикали и защищава клетките на организма. Тези субстанции подтикват ензими, предпазващи от рак на дебелото черво.

3. Пази сърцето

Чесънът понижава нездравословния холестерол и триглицеридите в кръвта, като инхибира тяхното окисляване. По този метод лимитира рисковете от атеросклероза, която води до сърдечно-съдови затруднения. При това, чесънът оказва помощ за контролиране на кръвното налягане. Той също по този начин предотвратява образуването на кръвни съсиреци (тромби).

4. Подобрява положението при възпаления

Серните съединения в чесъна имат противовъзпалителни резултати. Той понижава болката и контролира отговора на имунната система.

5. Облекчава при респираторни болести

Чесънът оказва помощ за стимулиране на дихателните функционалности с помощта на своите отхрачващи и антисептични свойства, които улесняват дишането. Затова се употребява в лекуването на грип, кашлица, простуда, хъркане, астма, бронхит и други белодробни проблеми. 

6. Поддържа мозъка

Благодарение на антиокислителното и противовъзпалително деяние, осигурено от алицина и сярата, и посредством селена и холина, честата консумация на чесън оказва помощ за защита на мозъчните кафези. Така понижава вредите от свободните радикали, които предизвикат невродегенеративни болести като Алцхаймер и деменция.

7. Помага в управление на диабета

Според някои проучвания, чесънът има антидиабетни свойства. Те са свързани със способността му да усилва секрецията на инсулин от бета-клетките на панкреаса, като усъвършенства функционалността им и по този начин оказва помощ за попречване и надзор на диабета.

Как да употребявате дейно чесъна със здравословна цел?

За да получите изгодите от него, би трябвало да консумирате най-малко 1 скилидка свеж чесън дневно.

Съвет за увеличение на изгодата: скълцвате или намачквате скилидката и я оставяте да престои 10 минути - това усилва количеството на алицина, главният притежател на неговите свойства.

Чесънът може да се употребява за фалшификация на месо, макаронена паста, салати и за подготвяне на сосове и пастети. Също са подобаващи чесновият чай или чесновата вода, с цел да получите чистите изгоди от понижаването на холестерола и отбраната на сърцето.

Странични резултати и противопоказания

Съобразявайте се с събитието, че прекомерното изразходване на чесън може да аргументи храносмилателни проблеми, колики, газове, повръщане, диария, главоболие, болки в бъбреците и световъртеж. 

Рецепти с чесън

1. Чеснов чай 1 скилидка чесън се наситня и вари 10 минути в 100 до 200 мл вода. Дръпвате от огъня, прецеждате и оставяте да изстине. За възстановяване на усета може да добавите настърган джинджифил, няколко капки лимон или 1 десертна лъжица мед.

2. Чеснова вода

Поставяте 1 размачкана скилидка чесън в 100 мл вода за една нощ или най-малко 8 часа. Пие се на гладно за пречистване на червата и понижаване на холестерола.

3. Чеснов крем за печено месо

Съставки: 1 водна чаша мляко, 3 скилидки чесън, по 1 щипка сол, магданоз и риган, зехтин. Смесвате млякото, чесъна, солта, магданоза и ригана в блендер. Добавяте последователно зехтина до кремообразно положение.

Източник: actualno.com
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР