Sofia24.bg ще ви разкаже за един плод, който помага за

...
Sofia24.bg ще ви разкаже за един плод, който помага за
Коментари Харесай

Този плод помага за понижаване на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Sofia24.bg ще ви опише за един плод, който оказва помощ за понижаването на холестерола и усъвършенства здравето на сърдечно-съдовата система. Плодът аки има крушовидна форма, а едно от най-важните му свойства е способността да управлява равнищата на кръвната захар. Аки съставлява широколистно вечнозелено дърво, което е представител на семейство Сапиндови. То е знак на ямайската кухня. 

Тропическият плод е класиран от списание " Тайм " като една от 10-те най-опасни храни в света. Защо? Ако се яде преди да е узряло, аки може да аргументи така наречен ямайска болест. Тя има неприятни признаци, а в редки случаи може да докара и до съдбовен излаз.

Неузрелите плодове на аки съдържат отрова, тъй че би трябвало да се изчака, до момента в който защитните шушулки на плодовете станат червени и се отворят сами. Годни за консумация са единствено жълтите арили, които обкръжават постоянно токсичните черни семена. Берат се единствено алените узрели плодове на дървото, тъй като, както към този момент казахме, неузрелите зелени плодове са мощно токсични.

Плодът има висока хранителна стойност, защото е богат на есенциални мастни киселини, витамин А, цинк и протеини. Аки е прочут и с лечебните свойства, които има. Богатото наличие на влакнини в узрелите плодове оказва помощ при стомашно-чревни неразположения, стимулирайки перисталтиката. Наличието на фибри спомага за намаление на холестерола и усъвършенства здравето на сърдечно-съдовата система. Едно от най-важните качества на растението е способността му да управлява равнищата на кръвната захар. 

Узрелите плодове на аки са богати на комплицирани по химичен състав захари, които могат да предотвратят внезапния спад или скок в равнищата на кръвната глюкоза, които се получават при приема на елементарни захари. Аки има аналгетично, антипиретично и имуностимулиращо деяние.

Плодът повишава здравината на костите, регулира кръвното налягане, подпомага храносмилането. Помага при ревматични болки, астма, главоболие, задържане на течности в организма, лош мирис, възпалителни процеси и кожни раздразнения.

За вътрешна приложимост се употребяват единствено преварените узрели плодове на растението. Ат аки се подготвя и чай. Изсушените листа от растението се заливат с 500 мл вряла вода. Охлажда се и се употребява два пъти на ден. 

Чая от листата на аки се употребява при настинки, стомашни раздразнения и астма. От шушулките на аки пък се вършат сапуни. Зрелите плодове се употребяват за намаление на висока температура.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР