Чесънът е поминък за едно българско село вече повече от

...
Чесънът е поминък за едно българско село вече повече от
Коментари Харесай

„Наоколо“: Селото на чесъна


Чесънът е занаят за едно българско село към този момент повече от век. От по-едрата годишна продукция, дамите сплитат венци. В предишното с тях кичели домовете си. Дали поради минералните извори, или плодородните черноземни почви хората от село Долни Раковец произвеждали най-вкусния чесън в България.

Снимка: Редакторски екип


„ Свекървата ме научи и вика - „ Ще плетеш и тук ще стегнеш, а надолу по-хлабаво. Че съм плела, плела по 2000 венци. Ако не е този чесън - не знам. С чесънът сме се препитавали доста “, споделя Надежда Стоилова, гражданин на с. Долни Раковец.

Снимка: Редакторски екип


Чесънът изисква внимание. Всяка година би трябвало да се засажда на ново място. Който умее да приказва с него и да го схваща - ще има добър рандеман. Чесънът самичък споделя по кое време е назряло времето за жътва.

Снимка: Редакторски екип


Чесновите бели скилидки са считани за магически лек. За негова татковина се счита континента Азия, макар, че има разногласия към произхода му. Той участва в съвсем всички култури, религии и национални вярвания. В актуалната кухня той влиза и в най-нетрадиционни и непредвидени съчетания. Съществува шоколад с чесън, чесново сладко, сладолед с чесън и даже бира с чесън.

„ Всички заболявания лекува, обаче мързела не лекува. Затова аз с този чесън стигнах 93 години от първи започвам и веселя се, че селото ни е крепко, прав. Ако няма чесън, нищо няма. Бъдете живи и здрави! Стигнете моите години “, пожела баба Иринка от село Долни Раковец.

Снимка: Редакторски екип


Постепенно традицията за произвеждане на чесън в селото изчезва. Преди няколко години, обаче едно 25-годишно момче взема решение да я възроди. Чесънът събира още веднъж фамилията му в България.

„ Първата година засадихме 3 декара, като бяхме закъснели и от всякакви баби, кой където им беше останало от всички баби по мъничко на тавана, събрахме насадихме всичко, всичко, което изкарахме на първата година беше непокътнато за семе за последваща година и по този начин последователно започнахме да развиваме тази активност и този занаят да го върнем още веднъж “, изясни Владимир Георгиев.

Снимка: Редакторски екип


Владимир показва българския чесън на конгреси в няколко европейски страни. Казва, че в България този артикул е главно импорт, само че все пак вкусовите качества на нашенският не могат да бъдат достигнати от другите страни.

Селото на чесъна става все по-предпочитано от младежи. А на полето в помощ на семейство Здравкови идват и Мира и Влади, които са новодомци тук.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР