Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Народите са

...
Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Народите са
Коментари Харесай

Защо първото великденско яйце е червено?

Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Народите са възприемали яйцето като знак на Вселената и живота - жълтъкът олицетворявал бога слънце, черупката - бялата богиня, а цялото яйце - възраждането. Още от древността пък християните приемали аления цвят като знак на възкресението.

С първото яйце се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията. Това яйце се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което от самото начало е престояло в къщата - да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители. Яйцето се пази, с цел да носи шанс.

Следващото яйце също е алено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното свещенодействие, което продължава след среднощ, или на другия ден.

Какъв е признакът на аленото яйце?

Преданието споделя за Мария Магдалена, която поздравила император Тиберий с думите „ Христос е възкръснал ". Той се засмял и дал отговор: „ Христос е възкръснал от мъртвите толкоз, колкото яйцето в ръката ти е алено ". Но още преди да приключи думите си, яйцето, което тя носела като подарък, се обагрило в алено.

Затова и Мария Магдалена постоянно е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка алено яйце.

Друга легенда споделя, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това знамение хората почнали да боядисват великденските яйца червени.

Според трета легенда, по отношение на възникването на тази традиция, когато разпънали Христос на кръста, една кокошка пристигнала и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в алено. Затова и първото яйце се боядисва в алено.

Защо останалите яйца се боядисват в разнообразни цветове?

Преданието споделя, че Дева Мария се пробвала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, с цел да не бъдат жестоки с него. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

Според друга легенда, когато Мария Магдалена отишла в гробницата, с цел да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.

Синият цвят символизира непорочността, виолетовият - кръста, зеленият - Христовите възпитаници, а жълтият - Бог.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР