Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който много хора подценяват през

...
Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който много хора подценяват през
Коментари Харесай

Червено цвекло - витаминозна бомба


Червеното цвекло е кореноплоден зарзават, който доста хора подценяват през зимата. Дали поради наситения му цвят или характерен усет, не всеки обича да употребява, само че би трансформирал решението си, в случай че знаеше какъв брой е потребен.

Цвеклото обезпечава 1% от дневните потребности на организма от витамин А, 2% калций, 11% витамин С, както и 6% желязо . Една чаша прясно изцеден сок от цвекло съдържа 58 калории, 13 грама въглехидрати, от които 9 захар и

4 фибри, а също по този начин и 2 грама протеин.

Витамин С е антиоксидантът, който играе основна роля в основаването на колаген и някои невротрансмитери, взе участие и в метаболизма на протеините. Желязото в цвеклото се свързва хемоглобина, протеинът спомага за прехвърлянето на кислорода от белите дробове към тъканите на тялото. Помага при растежа, развиването и клетъчната функционалност на организма.

В цвеклото има доста фитонутриенти като фолат и манган. Също по този начин съдържа тиамин, рибофлавин , витамин В-6, пантотенова киселина, холин, бетаин, магнезий , фосфор, калий, цинк, мед и селен.

Фолатът е значим за здравословния метаболизъм , предизвиква хубавичко кожа и косата, защищава устата от инфектиране и язви. Фолиевата киселина се предлага по време на бременност, изключително първоначално, когато се оформя тялото на плода. От своя страна манганът също има изгоди за здравето. Липсата му може да способства за неплодородие, костни малформации, уязвимост, изнемощялост, припадъци.

Червено-лилавият зарзават съдържа и хранителни нитрати, за които е потвърдено, че са от изгода за сърдечно-съдовата система.

След като прочетете идващите редове, ще разберете за какво този зарзават е

толкоз потребен, изключително през зимата:

Понижава кръвното налягане

Няколко изследвания сочат, че цвеклото подтиква производството на азотен оксид от организма, което може да помогне за намаление на кръвното налягане. Процесът на готвене на котена може да намали равнищата на антиоксидантите в него, диетолозите предлагат да се употребява по-често сурово – под формата на салата или фреш .

Помощник на спортуващите

Сокът от цвекло е една от най-популярните питиета при спортуващите. Причината е разнообразието от витамини в него, които носят сила денем, понижават умората и болката в мускулите .

Свързани публикации.. Защо сокът от алено цвекло е толкоз потребен? 0 Червено цвекло – за здрав корем 1 Сок от алено цвекло за добра памет 0

Подпомага храносмилането

Цвеклото е цялостно с нишки, които са доста потребни за храносмилателната система. След потреблението на зеленчука се получава ниска киселинност в стомаха. Друг основен детайл в цвеклото е фосфорът , който подтиква по-ефективното попиване на рибофлавина и ниацина, които тонизират червата.

Грижи се за черния дроб

Цвеклото е един от зеленчуците, които прочистват черния дроб и оказват помощ на тялото да се бори с токсините. Благодарение на пектина в цвеклото, детоксикацията на тялото се улеснява, кожата става по-здрава и хубава.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР