Червеният бележник на Никола Вапцаров дебютора пред публика за пръв

...
Червеният бележник на Никола Вапцаров дебютора пред публика за пръв
Коментари Харесай

Червеният бележник на Вапцаров дебютира в София

Червеният бележник на Никола Вапцаров дебютора пред аудитория за пръв път на 23 юли в софийския музей на ул. " А. Кънчев " 37 .

В бележника са оригиналите на " Не, в този момент не е за лирика... ", " Пролет " ( " Отвънка ухае на люляк " ) и " Война ".

Ще бъде експонирано и словото на писателя Светослав Минков , с помощта на чиято отбрана поетът е изцяло оневинен в първия правосъден развой, на който е подложен поради присъединяване си в Соболевата акция в края на 1940 година Същият ден, 5 юли 1941 година, когато Св. Минков прави достойния си колегиален и цивилен акт, в Годеч, където Вапцаров е интерниран, той написа знаменателната си, пророческа за личната му орис поетическа творба " Не, в този момент не е за лирика... ". В нея великият българин провижда по какъв начин мастилото се трансформира в кръв...

След камерната галерия, ситуирана върху масичката от квартирата в Годеч, ще се състои литературно четене с присъединяване на артиста Янко Лозанов и значими модерни поети като Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Ивайло Диманов, Атанас Капралов, Борислав Владиков, Анжела Димчева, Елена Алекова, Георги Киров .

На идващия ден, 24 юли, в читалището на гр. Годеч, носещо името на Никола Вапцаров, ще бъде показана новата книга и филм на Мая Вапцарова , а Катя Зографова ще приказва за тримесечното интерниране и духовния живот на Огняроинтелигента в Годеч. С това събитие се възражда обичайното отбелязване на 23 юли в планинския град, където Вапцаров основава една от най-драматичните произведения в своята лирика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР