Черното злато поскъпна до най-високата си цена, след като Саудитска

...
Черното злато поскъпна до най-високата си цена, след като Саудитска
Коментари Харесай

Петролът отново атакува 70 долара за барел

Черното злато нарастна до най-високата си цена, откакто Саудитска Арабия даде обещание да продължи да лимитира доставките, а прекъсването на електрозахранването във Венецуела докара до колапс на производството.

Официални саудитски представители оповестиха, че страната им ще помпа много под 10 млн. барела дневно през април - втори следващ месец на орязани доставки.

От средата на февруари цената на горивото се задържа над 55 щ. $ за барел за марката американски лек нефт WTI с доставка през април. А на 14 март котировките надвишиха 58.50 щ. $ за барел. Базовият вид "Брент " с доставка през май се търгува при 67.80 щ. $ за барел. Черното злато е поскъпнало с повече от 25% от началото на годината.

Ценовият растеж стартира, откакто страните членки на ОПЕК и техните сътрудници се договориха да лимитират добива, с цел да балансират търсенето, а производството на Венецуела потегли надолу. Подновените американски наказания против Ирак също свиват предлагането. Орязването на саудитското петролно произвеждане значи, че страната ще изнася под 7 млн. барела на ден през април - доста под декларираните от клиентите 7.6 млн. барела.

Въпреки тези условия опасенията от растящия щатски рандеман на черно злато не се разсеяха. Международната енергийна организация пресмята, че Америка ще има 70% дял в растежа на потенциала на международното предложение на гориво до 2024-а. Прогнозите на организацията се появиха малко преди формалните представители на нефтените компании от ОПЕК и от Северна Америка да заемат местата си за формалната вечеря при откриването на 38-а годишна среща на CERAWeek, която се организира сред 11 и 15 март в Хюстън. Това е една от най-значимите пет конференции на "корпоративните водачи " на планетата. В нея вземат участие фирмени ръководители, специалисти, публични държавни представители и стратези от енергийния бранш, както и мениджъри от софтуерната и финансовата общественост. Очаква се CERAWeek 2019 да разиска нови аспекти от бъдещето на енергетиката, както и най-наболелите въпроси, трендове и нововъведения с водещи международни специалисти от сектора.

Междувременно Пермският басейн за рандеман на шистово гориво в щатския югозапад е на прага на радикална смяна с един състоятелен претекст - колкото си по-голям, толкоз по-добре. Най-голямото шистово поле в света се приготвя за сливания и поглъщания тъкмо когато едрите петролни акули напират към района.

В момента в Пермския басейн има 112 оператори на петролни кладенци, което значи прекомерно огромен брой мениджърски екипи, ръководещи едни и същи активи. Този ентусиазъм към самостоятелност попада под все по-растящия напън на вложителите, които упорстват бизнесмените да се сплотяват или да продават обектите си, с цел да понижат разноските. Сметките демонстрират, че към 20 компании (ще рече - всяка от тези с оценка под 3 милиарда щ. долара) би трябвало да се комбинират с някой противник посредством "сливане сред равни ". Просто тъй като за петролните компании от Северна Америка шистовата гражданска война се реализира с цената на 200 милиарда щ. $, изхарчени за сондажи през последните осем години, по данни на организация "Блумбърг ". Което принуди вложителите да кажат "стига ". И да изискат индустриален метод с присъединяване на най-големите и най-рентабилно оператори.

Проблемът е, че американските "суперсили " също са притиснати от акционерите си и не са склонни да пръскат пари, както действаха, когато петролът се търгуваше за 100 щ. $ за барел. "Ексън " и "Шеврон " са съсредоточили вниманието си върху съществуващите инвестиции в Пермския басейн и избират дребни размени на терени пред едри корпоративни покупко-продажби.

Европейските петролни колоси обаче наподобяват склонни да се включат в играта на поглъщания. "Бритиш петролиъм " заплати предходната година 10.5 милиарда щ. $ за шистовите активи на BHP Billiton. За "Шел " пък се приказва, че демонстрира интерес към придобиването против 8 милиарда щ. $ на "Индевър енърджи рисорсиз " - един от най-големите частни оператори в Пермския басейн.

Навлизането на петролните колоси евентуално ще промени образа на "дивия запад ". Досега бариерата за настаняване в района беше ниска и десетки частни бизнесмени, множеството от които на възраст към 35 години, правеха сондажи и помпаха гориво с едничката цел да го продадат на оня, който заплати най-вече. Системният метод на огромните играчи пък е сигнал, че дните на рисковите "петролотърсачи " са преброени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР