Черно море е един геополитически котел, както пише Ню Йорк

...
Черно море е един геополитически котел, както пише Ню Йорк
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Не чух какви мерки ще вземе държавата след инцидента с дрона

Черно море е един геополитически казан, както написа „ Ню Йорк таймс “. Арена на директни конфликти, военна зона и зона на директни дейности. Непосредствена опасност за България няма, само че опасности има и то от друго естество, които са директно разследване от военната експанзия на Русия против Украйна.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният министър на защитата Ангел Найденов.

Връщайки се към случая с планове дрон край Тюленово, имаме и опасности свързани с сходни безпилотни летателни средства. Най-малко три бяха открити по крайбрежията в Румъния. Отделно има и мини.

Намереният дрон лети на дребна височина и с дребна скорост, т.е. е сложен за хващане от радарите на бреговата защита. Днес е третият ден от намирането на дрона и не съм чул от никой от ръководещите да са набелязани съответни ограничения и да са подхванати някакви дейности, в случай че не за попречване на сходни произшествия, то най-малко за минимизиране на вредите. Това биха могли да бъдат интензивно наблюдаване по бреговата линия, образно наблюдаване, нараснала подготвеност на бреговата защита с плавателните средства на гранична полиция, наблюдаване на военните ни кораби, активиране на средства от Противовъздушна отбрана, закупуване на нужните механически средства за наблюдение…

Българските военнослужещи са задоволително и имат нужната подготовка за тези опасности, без обаче да имат нужното съоръжение. При заплаха от експанзия има задействани проекти.

За износа на украинско зърно могат да се употребяват различни разновидности като експорт по суша, по река Дунав или кулоар на териториалните около бреговете на Румъния, България и Турция - нещо, което към този момент се употребява. Генералното решение обаче е обновяване на договорката.

Провокациите от Русия към този момент са факт и засягат България с непрекъснатото удължение на периода военните учения в Черно море, които обгръщат и нашата икономическа зона. Това накърнява нашите ползи, пречи действия, свързани с изследвания и други

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР