Черният диамант Енигма, който е 555,55 карата, ще бъде продаден

...
Черният диамант Енигма, който е 555,55 карата, ще бъде продаден
Коментари Харесай

Най-големият черен диамант в света ще бъде продаден на търг

Черният елмаз " Енигма ", който е 555,55 карата, ще бъде продаден на търг.

Наддаването, проведено от аукционна къща " Сотбис ", стартира на 3 февруари и завършва на 9 февруари. Криптовалута може също да се употребява като разплащателно средство.

Очаква се цената на камъка да доближи сред 4 милиона и 7 милиона щатски $,, заяви Ройтерс.

От " Сотбис " оповестиха, че " Енигма " е най-големият шлифован черен елмаз, продаван в миналото на търг. Той е вписан в Книгата на върховете на Гинес през 2006 година като най-големият обработен елмаз в света.

Черните диаманти са наричани също карбонадо. Смята се, че може да са с галактически генезис. Подобни камъни са откривани единствено в Бразилия и Централноафриканската република, а учените отдавна разискват разнообразни теории за появяването им.

" Обвити са в тайнственост за произхода или образуването си, защото не са открити доста такива диаманти на Земята ", изяснява геологът Арън Селестиан от Природонаучния музей в Лос Анджелис.

Повечето карбонадос са на възраст сред 2,6 милиарда и 3,2 милиарда години. Тъй като Земята е на към 4,65 милиарда години, то тези камъни са се образували, когато пластовете й към момента са се движили и е била в ход оксигенация на атмосферата.

" Смятаме, че може да са се образували доста надълбоко навътре в Земята, на много по-голяма дълбочина от тази, която към този момент знаем за диамантите. Съществува догадка, че са се формирали тук-там, където огромен метеорит е блъснал Земята ", споделя още геологъг Арън Селестиан. Той споделя също, че има и теории, съгласно които тези черни камъни са с галактически генезис и са паднали на повърхността на Земята.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР