Черните дупки се намират от двете страни на линията, разделяща

...
Черните дупки се намират от двете страни на линията, разделяща
Коментари Харесай

Въртящите се черни дупки - портали за пътуване в хиперпространството?

Черните дупки се намират от двете страни на линията, разделяща научните обстоятелства и научната фантастика. От една страна, учените са станали очевидци на същински черни дупки в деяние, консумиращи нищо неподозиращи звезди, минаващи прекомерно покрай тях. Но където действителността завършва там стартира научната фантастика - на ръба на черната дупка, място, наречено небосвод на събитията, където никой галактически транспортен съд в никакъв случай не е ходил.

Така че, каквото и да се случва оттатък тази граница вътре в черната дупка, никой не знае. Учените са съгласни обаче, че в случай че се пътува задоволително във вътрешността в една черна дупка, гравитацията в последна сметка ще стане толкоз мощна, че ще убие всичко.

Но научнофантастичните филми са по-оптимистични, изобразяващи черните дупки като портали през пространството и времето или порти към други измерения. И се оказва, че някои учени считат, че последователите на научната фантастика може и да са прави ненапълно. В последна сметка черните дупки може да са подобаващи за пътешестване с хиперпространство - просто е необходим верният тип черна дупка.

В центъра на всяка черна дупка съществува точка с безкрайна компактност, наречена сингулярност. Именно това дава на черните дупки тяхното мощно гравитационно поле. В продължение на десетилетия учените считали, че сингулярностите са идентични, тъй че всичко, минало през хоризонта на събитията, ще бъде унищожено по същия метод: като бъде опъвано и дърпано, до момента в който не се трансформира в безпределно дълга линия наподобяваща спагети.

Но всичко това се трансформира при започване на 90-те, когато обособени проучвателен екипи в Канада и Съединени американски щати откриват втора сингулярност, наречена сингулярност на всеобщата инфлация. Тя също има мощно гравитационно поле, само че единствено ще ви разтегне безпределно и е допустимо да не ви убие в процеса, което значи, че можете да оцелеете при пътуването през една такава черна дупка. По-конкретно, през огромна и въртяща се черна дупка, където съществуват тези типове сингулярности.

Астрономите явно нямат опция да преминат през черна дупка, с цел да тестват тази доктрина. Най-доброто място за тестване на тази доктрина е в супермасивната черна дупка в центъра на нашата родна вселена Млечния път, която е на 27 000 светлинни години. За злощастие (или щастие), тя е прекомерно надалеч от нас. Следователно вместо това екип от учени от UMass Dartmouth и колежа Georgia Gwinnett употребяват компютърни симулации, с цел да видят какво би се случило, в случай че успеем да достигнем до изолирана, въртяща се черна дупка.

 Черни дупки

Ще почувствате леко повишение на температурата, само че няма да е фрапантно покачване. Просто нямате задоволително време да реагирате на тези мощни физични сили. Просто ще премине през вас прекомерно бързо, изяснява Лиор Бурко, доцент по физика в колежа Georgia Gwinnett.

Специалистът прибавя, че прекосяването през слаба сингулярност е като бързо да прокараш пръста си през пламък на свещ, който е 1000 градуса по Целзий. Ако държите пръста си в пламъка задоволително дълго, ще се изгорите, само че в случай че прекарате бързо пръста си и надали ще усетите нещо. По същия метод, в случай че преминете през слаба сингулярност с вярната скорост и инерция и в точното време, може да не почувствате съвсем нищо.

Що се отнася до това, което се случва, откакто преминете на другата страна, никой в действителност не знае, само че Бурко има свои теории. Той споделя, че една от опциите е да стигнем до някаква друга отдалечена част от нашата вселена, евентуално светлинни години надалеч от всевъзможни планети или звезди, а друга опция, още по-интригуваща, е да се озовем в напълно друга вселена. Това е, в случай че въобще излезем от другата страна на черна дупка.

Според учените са нужни повече проучвания, преди да сме даже покрай сполучливото пътешестване през черна дупка. Но когато сме подготвени, един от най-сигурните проходи ще се окаже свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата вселена, наречена Стрелец А*, и това би бил еднопосочният ни билет отвън Млечния път.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР