„Черната овца на Европейския съюз“ – така от „Репортери без

...
„Черната овца на Европейския съюз“ – така от „Репортери без
Коментари Харесай

„Репортери без граници“ оставят България на 111-то място по свобода на медиите

„ Черната овца на Европейския съюз “ – по този начин от „ Репортери без граници “ са озаглавили секцията за България в годишния си отчет за свободата на медиите. Страната ни остава на нежеланото 111-то място, като са посочени съответни проблеми в връзките сред власт, наедрял бизнес и медии.

„ Въпреки засиления интернационален напън, свободата на медиите в България не се е подобрила през 2019 година “, пишат създателите на отчета. Като съответни образци са посочени опитите да бъдат свалени от ефир известни публицисти, измежду които – Силвия Великова, в поддръжка на която имаше митинги пред БНР. Критикувана е и публицистичната политика на Българска национална телевизия след промяната на управлението ѝ.
Журналисти от „ Хоризонт ” описаха на Съвет за електронни медии за цензурата в националното радио (ВИДЕО) Силвия Великова и сътрудниците ѝ описаха за напън извън, който се е предавал през генералния шеф
Като образец за преплитане сред „ медии, политици и олигарси “ е даден депутатът Делян Пеевски, „ който има два вестника („ Телеграф “ и „ Монитор “), само че също така и управлява телевизия („ Канал 3 “), уеб сайтове и огромен % от дистрибуцията на печатни издания “.
Съдът запорира имущество на фамилията на Прокопиев за 450 хиляди лева Причина е огромно разминаване сред имуществото и приходите им
„ Правителството продължава да насочва европейско и обществено финансиране към медии по изцяло непрогледен метод, като на процедура приканва получаващите парите да бъдат по-меки към властта в отразяването си или да се въздържат от отразяването на съответни проблематични сюжети. В същото време, правосъдният тормоз над самостоятелните медии като групата „ Икономедиа “ и „ Бивол “ продължава да пораства “, написа в отчета.

Срив към авторитаризъм по време на пандемия

" Здравната рецесия дава на властническите държавни управления опция да приложат " шокова теория " - с цел да се възползват от обстоятелството, че политическият живот е спрял, обществото е в ступор, а за митинги не може и да става дума. В този миг се ползват ограничения, които не биха били вероятни в обикновено време ", написа генералният секретар на " Репортери без граници " Кристоф Делор.

Като образец са дадени изключителните закони, даващи опция за непропорционално тежки санкции поради информации, оценени като " подправени вести ".

И отвън пандемията, „ Репортери без граници “ подлагат на критика Унгария и Полша поради властническите трендове и резултата от тях върху медиите. Двете страни са на, надлежно, 89-то и 62-ро място. Будапеща има пряк надзор върху огромен % от медиите и може да си купува въздействие посредством реклама в останалите, до момента в който Варшава одобри дейно наказване за клюка (нещо, препоръчано и у нас от Вътрешна македонска революционна организация – б.р.).
Вътрешна македонска революционна организация желае блокиране на уеб сайтове и затвор поради изявления онлайн Законопроектът дава на Съвет за електронни медии правото да взема решение кое е дезинформация и кое – не
В района има още арести и правосъдни процеси против публицисти в Черна гора и Албания (105-то и 84-то място), палеж на къщата на проверяващ кореспондент в Сърбия (93-то място).

„ Кампании на омразата “ водят до открита експанзия против публицистите в цяла Европа, като са представени случаи във Франция („ Жълтите жилетки “) и Испания (крайната десница, само че и каталунските сепаратисти). Даже в скандинавските и балтийските страни, които са в челото на класацията за независимост на медиите онлайн тормозът, на който са подлагани чиновници на медиите, пораства. В доста случаи зад него стоят тролове от Русия, Китай и Иран.

В доста страни управляващите търсят законови способи, с цел да лимитират достъпа на публицисти до информация и данни, като в някои случаи се злоупотребява и с европейския правилник GDPR.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 966 37 45 170 Света 2 496 660 16 157 171 240 655 888 Заразени* Нови Починали България 966 37 45 Света 2 496 660 16 157 171 240
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР