Черна гора е постигнала най-голям напредък в процеса на присъединяване

...
Черна гора е постигнала най-голям напредък в процеса на присъединяване
Коментари Харесай

Андрей Пленкович: Черна гора отбелязва най-голям напредък в процеса на присъединяване към ЕС

Черна гора е постигнала максимален прогрес в процеса на присъединение към Европейския съюз и Хърватия ще продължи да я поддържа по пътя й, съобщи през днешния ден хърватският министър председател Андрей Пленкович (на снимката) след диалози с черногорския си сътрудник Дритан Абазович в Загреб, съобщи организация ХИНА, представена от Българска телеграфна агенция.

Пленкович добави, че двете страни работят за усилване на икономическото съдействие и за разрешаване на нерешените двустранни въпроси.

Премиерът Абазович дойде през днешния ден на публично посещаване в Загреб. " Те водят договаряния от 10 години. Черна гора е страна, която е отворила всички 35 глави. Намираме се на стадий, в който желаеме страната да премине към допустимо най-ефективно осъществяване на критериите за затваряне на тези глави ", съобщи Пленкович на конференция.

Според него Черна гора е постигнала максимален прогрес в този развой.

С " хвърлям, че при добра динамичност и политическа поддръжка, както и при решаването на някои въпроси, изключително по отношение на образуването и попълването на състава на Конституционния съд, Черна гора би могла да форсира тази динамичност без изключително огромни проблеми. Ние, несъмнено, ще я подкрепим ", сподели Пленкович.

Хърватският министър председател напомни, че през последните години двете страни работят за усилване на икономическото съдействие.

" Обсъдихме нарастването на двустранния стокообмен през последните няколко години, като сега той е в размер на 236 милиона евро, което е нарастване с към 100 милиона евро и това е отлично ", сподели Пленкович.

Във връзка с войната сред Русия и Украйна той акцентира, че " в полза на Хърватия е да се свърже с Черна гора ", когато става въпрос за трансевропейски транспортни и енергийни направления и по-специално за " Адриатическо-йонийския кулоар ".

Същевременно той се разгласи в поддръжка на продължаването на договарянията за Адриатическо-йонийския газопровод.

Абазович на собствен ред съобщи, че Хърватия и Черна гора имат общо бъдеще и че вижда страната си като част от Европейския съюз. Той сподели, че желае връзките сред двете страни да бъдат " издигнати на допустимо най-високо равнище ".

Черногорският министър председател уточни още, че няколко от преговорните глави са подготвени за затваряне и чака този " механически въпрос да бъде доказан от Европейската комисия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР