Челябинският тракторен завод достави първата партида бронирани булдозери, произведени по

...
Челябинският тракторен завод достави първата партида бронирани булдозери, произведени по
Коментари Харесай

В Русия започна производство на бронирани булдозери

Челябинският тракторен цех достави първата партида бронирани булдозери, създадени по поръчка на съветското Министерство на защитата. Новата техника ще се употребява тук-там, на които съществува риск за здравето и живота на оператора - при стихийни бедствия, гасене на пожари, скални сривания и в конфликтни зони с заплаха от обстрел, оповестява Ростек.

Новите бронирани булдозери ще заменят до момента употребяваните неведнъж по-скъпите машини, основани на танкове и бронетранспортьори. Продукцията на ЧТЗ e 20 пъти по-евтина от тях и разполага с несравнимо по-голям запас.

"Първите бронирани булдозери са основани в Израел в края на 80-те и началото на 90-те години на предишния век ", споделя шефът по специфична техника на ЧТЗ Сергей Гусев. "Използвани са за битка с терористи. С тяхна помощ са разрушавани постройки, в които те се крият. По-късно бронирани строителни машини започнаха да създават Съединени американски щати, Япония, а в последно време - и Китай ".

Руските бронирани булдозери са основани на серийните Б10 и Б12, с което отпада потребността от съществени градивни промени. Остъклението на кабината се състои от един-единствен детайл с тегло 35 кг. В западните аналози нормално се употребява четири блока с маса до 100 кг всеки, което прави промяната им в полеви условия без кран проблематична, хвалят се от ЧТЗ.

Защитен от обстрел е и целият моторен отсек на съветския булдозер. В него няма даже жалузи за приток на въздух. Той постъпва от отвор в пространството сред кабината и мотора. Отпред и откъм гърба на машината има камери, които оказват помощ на оператора да следи какво се случва извън. Оборудването включва и климатик.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР