Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет от

...
Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет от
Коментари Харесай

Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет

Чехия отбелязва половин век от потушаването на Пражката пролет от войските на Варшавския контракт. В навечерието на годишнината пред съветското посолство в Прага се организира проява.

Чехия отбелязва половин век от смазването на Пражката пролет от войските на Варшавския контракт. В навечерието на годишнината пред съветското посолство в Прага се организира проява.

Около 300 души участваха в проява нощес пред съветското посолство в Прага в навечерието на 50-ата годишнина от окупацията в Чехословакия през 1968 година В нощта на 20 против 21 август Москва и нейните съдружници минават чехословашката граница, с цел да се постави завършек на реформаторското придвижване " Пражка пролет ".

В 4.59 ч. Радио Прага афишира, че столицата и цялата страна са окупирани и приканва жителите да запазят успокоение и да не оказват опозиция на задграничните войски. Още сутринта стотици хора се събират на митинг пред дулата на руските танкове. 

Мирослава Хлавакова, протестираща: Много е значимо да напомним за окупацията. За тези, които я претърпяха, тя е нещо извънредно. 50-те години също бяха ужасни и едвам през 1989 година поехме глътка въздух. Трябва да го подсещаме на младото потомство, тъй като това не би трябвало да се повтаря.
Демонстрантите желаеха Русия да понижи наличието си в Прага, където нейното посолство измежду най-многобройните като личен състав.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР