Чехия обяви 23 декември за , след като студент уби

...
Чехия обяви 23 декември за , след като студент уби
Коментари Харесай

Ден на траур: Чехия е разтърсена от най-масовата стрелба в историята си

Чехия разгласи 23 декември за, откакто студент умъртви 14 души и рани други 25 в Карловия университет в Прага. 10 от потърпевшите са в тежко положение.

Не са ясни претекстовете на стрелеца - 24-годишен ученик на образователното заведение. Президентът на Чехия - Петър Павел, прикани да не се политизира.

Пред Факултета по изкуства, където се е разигра нещастието, се събраха студенти, с цел да възпламенят свещи и да почетат паметта на починалите.



Младите хора са в потрес и не проумяват какво е стимулирало сътрудника им. Кристина и брачният партньор ѝ са ученици на университета. Жената е била на 50 метра сега на стрелбата.

" Изглежда като нещо безусловно невиждано, всички са разтърсени. За нас е още по-шокиращо - ние сме локални, приключили сме Философския факултет. Понякога вървим там на разходка. Ако бяхме на несъответствуващото място, в неуместно време ", съобщи Кристина Борецка, ученик на Карловия университет.

Заведението на Аарон Гинсбърг е доста покрай университета. След първите изстрели взема решение, че става дума за антисемитска офанзива.

" Излязох бегом от ресторанта, тъй като автоматизирано си помислих, че става дума за нахлуване против еврейски цели. Момчетата от Специалните елементи ми споделих, че офанзивата е във факултета, което за мен беше още по-стресиращо, тъй като щерка ми беше там. Взех си бронираната жилетка и започнах да звъня на щерка си. Тя не отговаряше ", добави Аарон Гинсбърг, притежател на ресторант.



След минути мъжът съумява да се свърже с щерка си. Според чешки медии името на нападателя е Давид Козак, на 24 години. Учи в университета, няма престъпно минало, само че - по данни на полицията, е разполагал с голям брой оръжия и боеприпаси. Неутрализиран е след офанзивата.

Полицията разполага с непотвърдена информация от обществените мрежи, че нападателят е бил въодушевен от 14 годишното момиче, което откри огън в Брянск и умъртви двама души.

Предполага се, че преди да открие огън в образователното заведени младият мъж е умъртвил татко си и може би има връзка със гибелта на други двама души, открита предходната седмица. Президентът на Чехия - Петър Павел, изрази " беззащитен яд " от загубата на толкоз доста младежи, само че прикани, казусът да не се политизира.

Снимки: Българска телеграфна агенция



" Призовавам никой да не се възползва от този драматичен случай. Той не трябва да се употребява политически, или с цел да се нападна полицията, както и за разпространяване на дезинформация. Призивът ми е към всички. Политици, медии, жители. Всички, които имат достъп до обществени медии, тъй като това, от което най-вече се нуждаем сега е въздържаност и единодушие ", сподели още президентът на Чехия Петър Павел.

Според BBC това е една от най-смъртоносните всеобщи стрелби в най-новата история на Европа.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР