Чеченският писател Руслан Закриев е подал иск в районен съд

...
Чеченският писател Руслан Закриев е подал иск в районен съд
Коментари Харесай

Чеченски писател съди Джеймс Камерън, откраднал му идеята за „Аватар“

Чеченският публицист Руслан Закриев е подал иск в областен съд в Грозни против режисьора Дейвид Камерън, оповестява РИА „ Новости “. Закриев, който се пробва от няколко години да осъди Камерън за плагиатство, този път претендира за нанесени морални вреди, които е оценил на 10 милиона рубли (малко над 130 000 евро).

Чеченският публицист твърди, че Камерън е откраднал концепцията му, която той развил в романа си „ Скрито оръжие “ (2002) и въз основата на тази концепция е направил кино лентата си „ Аватар “ (2009).

Закриев съди Камерън и филмовото студио 20th Century Fox International за нарушени авторски права.

Той е декларирал, че получил три писма от асистента на Камерън Том Кланси, в които се признава цялостната еднаквост на романа и кино лентата, само че се твърди тъкмо противоположното – че Закриев е откраднал концепцията от Камерън.

Руски съд към този момент е отхвърлял претенциите на чеченеца през 2015 година с аргумента, че ответникът няма местопребиваване в Руската федерация.

Джеймс Камерън основава кино лентата „ Аватар “ през 2009 година, само че по негови думи сюжетът е бил подготвен още през 1994. С доходи от съвсем 3 милиарда $ „ Аватар “ е най-касовият филм в историята на киното.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР