Чаят заема специално място в диетата на голяма част от

...
Чаят заема специално място в диетата на голяма част от
Коментари Харесай

Грешки, които съсипват чая

Чаят заема особено място в диетата на огромна част от хората. Но дългогодишното му място в човешката история се дължи на неговите невероятни изгоди за здравето.
Десетки изследвания са открили, че напитката оказва безчет удобни резултати върху здравословното ни положение, в това число и за профилактика на доста болести като рак, диабет, артрит, сърдечно-съдови болести, инсулт и затлъстяване.
Но постоянно при приготвянето на чай позволяваме някои груби неточности, които ни лишават от потребните му свойства.
Ето къде бъркаме най-често.
1. Използването на прекомерно гореща вода
Високата температура на водата е повода чаят да придобие горчив усет. Проучванията демонстрират, че горещата вода може да унищожи деликатните, само че потребни за здравето съединения като катехини. Образуването на дребни мехурчета по нейната повърхнина е знак, че тя е достигнала идеалната температура за подготвяне на чай.
Важно е да отбележим, че всеки чай се подготвя при друга температура. Например, зеленият чай би трябвало да се кисне във вода с температура сред 180 и 185 градуса по Фаренхайт, до момента в който водата за черен чай би трябвало да доближи до 206 градуса.

2. Продължително запарване или варене
Продължителността на запарване или варене също оказва въздействие върху качеството на чая. Белият чай се запарва сред една и три минути, зеленият - три минути, а черният - от три до пет минути. Ако киснете чая по-продължително, той ще стане прекомерно горчив поради високото наличие на танини в него.
3. Недостатъчно запарване
Ако не запарвате чая задоволително, ще се лишите освен от усета и аромата му, само че и от неговите потребни свойства.
Първоначално се отделят химикалите, които способстват за аромата и усета на топлата напитка. След това се освобождават потребните микроелементи - флаванолите и полифенолите, както и кофеинът. Накрая се извличат по-тежките микроелементи и горчивите танини.
4. Повторно запарване на чая
Не използвайте торбичките чай или билковата маса за подготвяне на горещата напитка повече от един път. Ако го извършите, имайте поради, че ще извлечете повече кофеин.
5. Използване на чешмяна вода
 Ако желаете да сте здрави, пийте този ЧАЙ всекидневно Ако желаете да сте здрави, пийте този ЧАЙ всекидневно
Въпреки че най-често се употребява като фалшификация за готвене, куркумата може да се употребява и като чай, който се подготвя посредством накисване...
Водата от чешмата се дезинфекцира с хлор и може да съдържа наслойка, флуорид и други минерали - съединения, които могат да допринесат за неприятния усета на чая.
Ако въпреки всичко не разполагате с филтрирана вода и се постанова да употребявате такава от чешмата, значимо е тя да бъде студена и никога гореща. Вярно е, че потреблението на гореща вода подсигурява по-бързо кипване, само че тя съдържа спомагателни примеси от бойлера на вашия дом.
6. Добавянето на прекалено много съставки
Млякото, медът и кристализираната захар също оказват въздействие върху аромата на чая. И освен това - те го вършат доста по-калоричен.
Ако би трябвало да употребявате добавки, изберете по-здравословни разновидности като нискокалорично мляко и дребни количества естествени подсладители (най-добре мед).
 Какво се случва с тялото ни, в случай че всеки ден пием чай Какво се случва с тялото ни, в случай че всеки ден пием чай
Чаят може да направи чудеса със здравето ни, само че единствено когато се подготвя и пие вярно. Все отново потреблението му се свързва и с някои н...
7. Избор на неверен размер на чаша
Чаят не би трябвало да се сервира в чаша за кафе. Тя е по-малка и по-плитка от общоприетата чаена чаша и в нея течността не изстива отмерено. Първо се охлажда в най-горната си част.
За да извлечете всички изгоди от чая е належащо да го консумирате топъл и за задачата наложително би трябвало да го поднесете в дълбока чаша за чай.
8. Не употребявате чайник
Ако желаете вашият чай да запази освен температурата, само че и аромата и усета си няколко часа, откакто го приготвите, наложително използвайте чайник. Чаят изстива бързо, в случай че е в тенджера, без значение дали ще употребявате нейния похлупак или не.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР