Чаят е една от най-популярните напитки. Билковите чайове се считат

...
Чаят е една от най-популярните напитки. Билковите чайове се считат
Коментари Харесай

Липовият чай се оказва един от най-полезните

Чаят е една от най-популярните питиета. Билковите чайове се смятат за едни от най-полезните. Факт е, че те включват най-различни витамини и минерали и разнообразни потребни съединения.

Ползите от пиенето на липов чай включват: усилване на имунната система, попречване на хронични болести, разпределяне на тялото и мозъка, усмиряване на възпалението, детоксикация на тялото и възстановяване на храносмилателната успеваемост, отбрана на здравето на сърцето и облекчение на мъчителни интервали.

Този чай има и няколко леки странични резултати като раздразнение на кожата или незначителни алергични реакции за тези, които са чувствителни към растението. Страничните резултати обаче са много редки и този чай се смята за безвреден за съвсем всички, като се изключи бременни дами и някои хора със съществуващи сърдечни болести.

Характеристики липов чай

Липовият чай се извлича от листата на липовото дърво, известни също като липа, научно известни като Tilia cordata. Това билково лекарство е известно и се доверява от епохи и остава лекуване за редица съществени здравословни положения. Този чай постоянно се назовава чай от липов цвят, защото за приготвянето му се употребяват цветята, а не листата.

По този метод се подготвят по-голямата част от билковите чайове. Многото изгоди за здравето от липов чай могат да се отдадат на впечатляващата гама от антиоксиданти и дейни съставки, в това число фитохимикали, флавоноиди, кверцетин и кумарин дружно с лимитирани количества други съществени витамини и минерали.

Ползи за здравето от липов чай

 Чай с липов цвят

Трябва да пиете чай от липа, в случай че се борите с тревога, продължителен стрес, меланхолия, високи равнища на токсичност, тресчица, висок холестерол, интензивни менструални конвулсии, слаба имунна система, оксидативен стрес, мускулни болки или ставни разстройства. Нека разгледаме най-важните изгоди за здравето от липов чай.

Тревожност и меланхолия

Някои от етеричните масла, които се отделят при приготвянето на този чай, могат да имат позитивни резултати върху равнищата на стрес и тревога. Тези естествени релаксиращи качества могат да понижат броя на хормоните на напрежението в тялото, което може да понижи натоварването на сърцето и метаболизма и да успокои оксидативния стрес вследствие на инфектиране. Това свойство за повишение на настроението може да помогне и на хората с меланхолия. Чаят от липа е скъп поради мощните си успокоителни свойства в продължение на стотици години.

Възпалителни положения

Съединенията, открити в липовия чай, имат мощно противовъзпалително деяние в цялото тяло, вариращо от мускулни болки и ставни разстройства до инфектиране в кръвоносните съдове и дихателните пътища. Това влияние върху цялото тяло на този билков чай значи, че имунната ви система има време за отмора и възобновяване, като в същото време облекчава болката и дискомфорта в голям брой органи.

Менструация

Липовият чай има антиспазматични и успокояващи качества, което го прави изключително скъп за дами, които страдат от мъчителни менструации. Дисменореята е извънредно постоянно срещана, само че релаксираща чаша липов чай може да противодейства на тези признаци, като в същото време усъвършенства измененията в настроението и хормоналните съмнения.

Имунна система

Освен засилващите имунитета свойства на антиоксидантите от липов чай потогонната природа на този чай може също по този начин да разбие тресчица и да спомогне за по-бързо възобновяване. Освен това е известно, че противовъзпалителните съединения в липовите цветя успокояват тъканите на дихателните пътища, улеснявайки изхвърлянето на слуз и храчки и премахвайки някои от най-честите признаци на простуда и грип като възпалено гърло и запушен нос.

Храносмилане

Антиспазматичното качество на липовия чай ще помогне за споразумяване на смутен корем и по-ниски равнища на инфектиране в червата. Това ще докара до по-нормални придвижвания на червата и функционалността на гладката мускулатура в храносмилателните Ви пътища, като в същото време успокоява признаците на синдром на раздразнените вътрешности, гноен колит, метеоризъм, язви и диария.

За здравето на сърцето

 Липов цвят

Липовият чай може да повлияе на здравето на сърцето по разнообразни способи, започвайки с понижаване на възпалението в кръвоносните съдове и артериите. След това антиоксидантите са в положение да намалят кръвното налягане и да предотвратят съсирването на кръвта, доста намалявайки риска от атеросклероза или кръвни съсиреци. Заедно това може да понижи възможностите ви да прекарате инфаркт, инсулт или коронарна болест на сърцето. Въпреки това заради кардиотоксичния темперамент на някои съединения в липовия чай, в случай че имате анамнеза за сърдечни болести, би трябвало да избягвате да пиете това билково лекарство.

Странични резултати от липов чай

Има доста малко странични резултати от чая от липа, само че за хора с избрани положения използването на този чай може да бъде рискова.

При бременност - Проведени са доста лимитирани проучвания върху резултатите от липов чай по време на бременност, само че заради високите равнища на летливи съединения и антиоксиданти не се предлага за приложимост. Ефектите, които може да има върху мъчителната менструация, също могат да усилят риска от импровизиран аборт или прибързано раждане. По същия метод за кърмещите майки пиенето на този чай може да съобщи някои мощни химикали, от които вашето бебе не се нуждае.

При алергии - В редки случаи може да възникне контактен дерматит, когато се подготвя чай от липа и могат да се появят леки алергични реакции в стомаха или устата. Ако сте алергични към други растения от рода Tilia, потреблението на този чай не се предлага.

При сърдечни болести - Някои от дейните съставки в чая от липа може да имат кардиотоксични свойства, тъй че в случай че към този момент страдате или сте имали сърдечни болести, би трябвало да избягвате този чай.

Как да си създадем липов чай?

Ако желаете да сварите чай от липа вкъщи, всичко, от което се нуждаете, са сухи липов цвят, гореща вода и малко подсладител за усет, макар че чаят към този момент има естествена наслада. Могат да се употребяват и пресни цветя от липа, само че сухите цветве са по-широко налични, изключително от билкар или натурален здравен експерт.

Успокояваща рецепта от липов чай

 Липов чай с малини

Чаят от липа е известен в националната медицина като успокояваща напитка, която може да успокои тревогата и да помогне при храносмилателни проблеми. Има сладостен и прелестен усет, който е изненадващо мощен.

1 ч.л. сушен или прахообразен липов цвят

2 ч.л. свеж цвят от липа

1 ч.ч. филтрирана вода

1 ч.л. органически мед по избор

Оставете водата да заври в дребен железен съд. Добавете цвят на прахуляк от липа във водата. Оставете да поври 1 минута и по-късно отстранете съда от огъня. Оставете сместа да се запари за 12-15 минути. Прецедете, прибавете подсладител и се насладете!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР