Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев е лишен от права

...
Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев е лишен от права
Коментари Харесай

ЧСИ, предизвикал скандал с Либия заради танкера Бадр, няма да работи 2 години

Частният правосъден реализатор (ЧСИ) Тотко Колев е лишен от права за 2 година, санкциониран е и с 4000 лева, защото е позволил тежки нарушавания по проблема с либийския танкер " Бадр ". Решението е на Върховния касационен съд (ВКС) от 18 юли т.г. и е дефинитивно, оповестява lex.bg.
За случая пръв заяви уеб сайтът за проверяваща публицистика " Биволъ ", като той ескалира тъкмо преди коледните празници. Тогава либийският екипаж на кораба е наложително отхвърлен, а името на танкера - заменено, на " Бдин ". В интервенцията, водена от Александър Василев Лонгочев, настоящ служител на реда от СПС-София, който беше освободен от работа след това, вземат участие " Морска администрация " и Гранична полиция. Те де факто са физическите реализатори на Колев, който предава танкера на българската компания " Булгаргеомин " след извършена обществена обмен поради дълг от над 9 млн. $ - само че с морска ипотека от гръцки нотариус, за която самият нотариус твърди, че е подправена и поради която има решение на гръцкия съд. А завземането на кораба става, въпреки на първа инстанция и в България либийците да печелят правосъдния спор и няколко дни след интервенцията българският съд дефинитивно отсъжда в тяхна изгода.
В отговор на случилото се Либия заплаши, че ще бъдат арестувани всички български кораби, които навлизат в либийски води. В последна сметка " Бадр " се върна на Бургаското пристанище, откакто беше поел курс към Украйна.
Срещу Тотко Колев започнаха следствие за длъжностно закононарушение и две дисциплинарни каузи, обобщава в. " 24 часа ". Дисциплинарната комисия на Камарата на частните правосъдни реализатори наказа Колев, откакто одобри, че той е направил 4 нарушавания по случая с либийския транспортен съд, като две от тях са изключително съществени и с тях е уронил престижа на специалността, правосъдните институции и интернационалния престиж на България.
Върховен касационен съд показва, че Колев не е уведомил длъжника и по този начин не му е разрешил да упражни правото си на отбрана против издадената заповед за осъществяване.
Най-тежкото нарушаване на Колев обаче е, че е пренебрегнал акт на съда в Бургас, с който е било спряно незабавното осъществяване. На 30 януари 2018 година " Булгаргеомин " поискала от него да извърши списък и обществена обмен на танкера и той насрочил разказа за 8 февруари 2018 година Колев изпратил призовка за наложително осъществяване до длъжника посредством капитана на кораба, който отказал да я вземе, само че той я приел за постоянно връчена. Ден преди планувания списък юристът на длъжниците показал пред ЧСИ молба с определение на районния съд в Бургас, с което е спряно предварителното осъществяване. Тотко Колев сложил резолюция, че я оставя без почитание. С това описът на кораба бил осъществен, а на 11 април танкерът бил продаден на " Булгаргеомин " за 10 137 210 $. Върховен касационен съд изяснява, че Колев е бил задължен да се подчини на разпореждането на съда и да прекрати всички изпълнителни дейности.
Другото тежко нарушаване на Тотко Колев е, че не е уведомил Национална агенция за приходите за почналото наложително осъществяване, с цел да бъде осъществена инспекция дали длъжникът има отговорности към страната. Съдът акцентира, че преди ЧСИ да получи такова уверение от Национална агенция за приходите, той няма право да продължи производството.
Последното открито нарушаване на Колев е, че документите по изпълнителното дело са били разхвърляни в служебния му списък, а огромна част от тях били и с дублирани номера.
Междувременно в историята се появи още един щрих - изказване на " Биволъ ", че евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е пробвал да влезе в историята като медиатор и с предложение към Либия да освободи танкера против 4,5 млн. евро. Той е работил благодарение на оръжейния търговец Николай Гигов и един от притежателите на сметопочистващата компания " Титан " Димитър Борисов, твърди уеб сайтът за проверяваща публицистика. Радев показва противоречие с информацията от материала, само че без да прецизира какво е неопределено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР