Частните производители на ток също ще внасят част от приходите

...
Частните производители на ток също ще внасят част от приходите
Коментари Харесай

Частните енергийни компании ще дават пари за компенсация на бизнеса

Частните производители на ток също ще внасят част от приходите си в Фонда за гарантиране на електроенергийната система. Това взеха решение депутатите през днешния ден. Парите ще бъдат изразходвани за отплата на бизнеса поради високите цени на тока.

Със свое решение депутатите удължават периода за компенсиране на бизнеса. Фирмите ще имат право на компенсацията при цена на тока над 200 лв. за мегаватчас, като ще се покрива 100% от сумата над избрания под.

До този миг парите за отплата се събираха само от държавните производители на сила. За последните три месеца са изплатени над 2,1 милиарда лв. като поддръжка за компаниите у нас. Според условията обаче на Европейския съюз своя принос към обезщетенията би трябвало да създадат и частните компании.

Окончателното решение за отплата на бизнеса ще бъде взето от Министерския съвет, точно с днешните си дейности депутатите задължават изпълнителната власт да го направи в период до 10 дни. Компенсациите за компаниите са обезпечени все още единствено до края на тази година. С новото решение ще важат и следващата година.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР