Частни фирми пререждат Кинтекс“ за стока от ВМЗ Сопот -

...
Частни фирми пререждат Кинтекс“ за стока от ВМЗ Сопот -
Коментари Харесай

НОВ СКАНДАЛ: Кинтекс плаща по четвърт милион лева неустойки всеки месец

Частни компании пререждат „ Кинтекс “ за стока от ВМЗ Сопот - наказателна клауза от 200 000 лева на месец грози държавния търговец. За това сигнализира някогашният началник на сдружението, водещ куп каузи против ексикономическата министърка Корнелия Нинова Александър Михайлов. 



Той разкри брутална скица, при която към този момент декларирани и платени оръжейни доставки от " Кинтекс " не се реализират и се бавят с по 6 месеца, което води до изплащането на големи неустойки от държавното сдружението поради несъблюдение на клаузи по подписаните му контракти. 

" По 53 530 лева на седмица или над 212 00 лева на месец неустойки е застрашен да заплаща „ Кинтекс “ поради неспособност да достави в период муниции поръчани преди повече от половин година! Това са следващи безобразия и вреди, породени от назначеното от Корнелия Нинова управление на ВМЗ, което приоритизира частни компании за сметка на държавния интерес ", прецизира Михайлов. И дава хронологията на събитията, поради които се стига дотук:

" През м. януари тази година „ Кинтекс “ разпорежда на ВМЗ поръчка за артилерийски муниции и заплаща съответния задатък. Преди да бъде уволнен от Нинова, шефът на предприятието инж. Гецов удостоверява предварителна доставка още през м. юли и оповестява, че към 9 февруари част от количествата към този момент са създадени (вижте формалното писмо).

От юни обаче, по предписание на Корнелия Нинова, в завода е назначен незнайният за никой в сектора и без един ден опит в индустриално дружество – Иван Иванов. От този миг нещата се прекатурват и непрекъснато 1-2 частни компании изпреварват „ Кинтекс “ и всички други клиенти на завода при приемането на продукция, макар че техните поръчки са направени месеци по-късно.

Произведеното количество снаряди, за което се написа в писмото от 9 февруари, мистериозно изчезва!

Логично изниква въпросът за какво се случва всичко това? Отговорът е доста явен – тъй като сега има голямо търсене на пазара тъкмо за тези артилерийски изстрели, които се употребяват интензивно в боевете в Украйна. Поръчките за тези артикули са толкоз доста, че единствено срокът за доставка има значение за клиента, тъй като по време на война, муниции се купуват „ непременно “ в директния и метафоричен смисъл на този израз.

Така частни компании, които пререждат „ Кинтекс “ в последните 2 месеца, генерират огромни облаги, а държавният търговец е на ръба да изпадне в просрочие, да заплаща неустойки и даже да се компрометира пред обичаен негов клиент.

Поредна скица в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността, за която ще плащаме всички ние: българските жители ", сигнализира някогашният шеф на " Кинтекс ".  
 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР