Частната военно компания Вагнер се е опитвала да закупи оръжие

...
Частната военно компания Вагнер се е опитвала да закупи оръжие
Коментари Харесай

Бойците от Вагнер опитали да купят оръжие от Турция

Частната военно компания " Вагнер " се е опитвала да закупи оръжие от Турция - страна членка на НАТО. Това излиза наяве от изтеклите в интернет пространството секретни военни документи на Съединени американски щати, в които са показани " вътрешните проекти " на подкрепяната от Кремъл наемническа група, оповестява " Вашингтон пост ".

От информацията излиза наяве, че при започване на февруари чиновници на " Вагнер " са се срещнали с турски представители за закупуване на оръжия и съоръжение от Турция за напъните на военната компания в Мали и Украйна.

В изтеклите документи се показва и че водачът на Мали Асими Гоита " е удостоверил, че Мали може да придобие оръжие от Турция от името на " Вагнер ".

Според " Вашингтон пост " обаче изтеклите документи не обясняват какво може да е знаело турското държавно управление за напъните на " Вагнер " или дали те са се " оказали плодотворни ".

" Но разкритието, че съдружник от НАТО може да е помагал на Русия във войната ѝ против Украйна, може да се окаже взривоопасно, изключително откакто Турция се опита да блокира присъединението на Швеция в редиците на Алианса ", отбелязва изданието.

Изтеклите документи също акцентират акцията на " Вагнер " за рекрутиране на съветски пандизчии да се бият в Украйна и означават, че съветската войска е станала " подвластна от частните бойци ".

Пентагонът стартира следствие, откакто " Ню Йорт Таймс " заяви, че секретни документи, описващи проектите на Съединени американски щати и НАТО за доставка на оръжие на Украйна за идното контранастъпление, са били оповестени по-рано тази седмица в Туитър и " Телеграм ".

От своя страна украинското военно разузнаване съобщи, че секретните военни документи, изтекли в интернет пространството, са фалшифицирани от Русия.

ЧВК " Вагнер " - най-известната група наемници в Русия, е учредена от съветския олигарх Евгений Пригожин.

Заедно с съветските военни групата взе участие в боевете за Соледар и Бахмут в Донецка област.

" Вагнер " е упрекната в нарушавания на човешките права, включително изтезания и извънсъдебни убийства, в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан и Мозамбик.

По-рано през януари Министерството на финансите на САЩ дефинира " Вагнер "  като " значима транснационална незаконна организация " и наложи наказания на мрежата ѝ за поддръжка по целия свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР