Частната военна компания Вагнер“ засилва операциите си извън Украйна –

...
Частната военна компания Вагнер“ засилва операциите си извън Украйна –
Коментари Харесай

ЧВК Вагнер засилва операциите извън Украйна, предупреждават САЩ

Частната военна компания " Вагнер “ ускорява интервенциите си отвън Украйна – в това число в страните от Европа, написа изданието Politico , като се базира на източници от администрацията във Вашингтон.

Високопоставени чиновници на Съединени американски щати наблюдават все по-отблизо действията на компанията отвън Украйна, " защото Москва продължава да употребява организацията за въздействие в Африка и Европа “, акцентират от редакцията.

Миналия месец администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи класифицираната разследваща информация, съгласно която Русия разчита на " Вагнер “ в Украйна за набиране на пандизчии и започване на атака в град Бахмут.

Но чиновници на Съединени американски щати също събират разследваща информация, обвързвана с дейностите на групата в страни като Централноафриканската република, Мали и Сърбия, съгласно записи, показани пред редакцията на POLITICO. Документите разкриват, че " Русия употребява " Вагнер “, с цел да се бори с настроенията против Путин “.

ЧВК " Вагнер “, благосъстоятелност на съветския олигарх Евгений Пригожин, оперира в десетки страни и работи с държавни управления по военни и политически планове. Съединени американски щати от дълго време наблюдават дейностите на групата по света, изключително в страни като Сирия, където са ситуирани американски войски.

Но последните изказвания на американски публични лица акцентират степента, до която администрацията е загрижена за зависимостта на Русия от групата и способността на " Вагнер “ да оформя събитията в страни, където Съединени американски щати и техните съдружници поддържат бизнес и дипломатически връзки.

Споменатите документи демонстрират по какъв начин американски чиновници наблюдават придвижванията и дейностите на " Вагнер “ на място в Централноафриканската република и Сърбия и степента, до която групата съставлява опасност за локалните сили и чиновници. Въпреки че " Вагнер “ от години работи и в двете страни, новите разкрития дават нов подтекст за това по какъв начин администрацията на Байдън проучва възходящата интензивност на паравоенната формация в политически турбулентни страни.

Пригожин и " Вагнер “ са под глобите на Съединени американски щати от години. Но неотдавна Съединени американски щати започнаха спомагателни стъпки, с цел да се опитат да управляват достъпа на компанията до оръжия. В края на декември администрацията на Байдън вкара спомагателен експортен надзор, което затрудни достъпа на " Вагнер “ до съоръжение с американска технология.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи пред кореспонденти предишния месец, че заради глобите и контрола върху износа, " Вагнер “ е търсил сътрудници по целия свят, които да доставят нужното на компанията за поддръжка на интервенциите й - и Северна Корея е приключила доставка на оръжие. Администрацията също обмисля определянето на " Вагнер “ като терористична организация, заяви Bloomberg предишния месец.

Операциите на групата в Африка обгръщат разнообразни страни, в това число Мадагаскар и Либия. През последните години тя ускори активността си и в Централноафриканската република, където сътвори културния център " Руската къща “. Правозащитни групи настояват, че " Вагнер “ може да е виновна за изтезанията, изтезанията и побоите на цивилни в страната. Кремъл отхвърля всякаква публична връзка с " Вагнер “.

Администрацията във Вашингтон също по този начин наблюдава дейностите на " Вагнер “ в Сърбия и Беларус. Доклади за оперативни сътрудници на групата в Беларус се появиха през 2020 година Правителството в Минск разгласи, че е арестувало 33 оперативни служащи, " работещи за да посеят безпорядък в навечерието на президентските избори “. Оттогава държавното управление на Беларус, под управлението на президента Александър Лукашенко, се сближи с Русия.

ЧВК " Вагнер “ също е назначила хора в Белград и разгласи, че публично е почнала активност в Сърбия при започване на декември. Оттогава тя стартира интервенции за въздействие, с цел да противодейства на " интензивността против режима на Путин от страна на детайли от съветската диаспора “, се споделя в една от записките, показани пред редакцията.

Присъствието на групата в Сърбия идва на фона на продължаващото повишаване на напрежението на границата с Косово. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич, който не признава декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година, приведе войските в бойна подготвеност заплаши с навлизане в Косово, с цел да отбрани сърбите там. Ситуацията в Косово се утежни от ноември, когато управляващите оповестиха, че етническите сърби ще би трябвало да предадат своите издадени от сръбските институции регистрационни номера.

Междувременно Русия, подпомагана от " Вагнер “, продължава да губи хора на бойното поле в Украйна, изключително в Бахмут. Институтът за проучване на войната, мозъчен концерн, оцени предходната седмица, че силите на " Вагнер “ извършват " най-вече изтощителна роля “ в града и " евентуално са се деградирали до съвсем инвалидизираща степен “.

Американски чиновници възнамеряват спомагателни дейности против " Вагнер “, с цел да лимитират ролята й в Украйна. Съединени американски щати към този момент глобиха както компанията, по този начин и притежателя й, само че евентуално предстоят спомагателни финансови ограничения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР