Частната компания СпейсЕкс се готви да изстреля засекретен спътник на

...
Частната компания СпейсЕкс се готви да изстреля засекретен спътник на
Коментари Харесай

През близките дни СпейсЕкс ще изстреля първия военен спътник на САЩ!

Частната компания СпейсЕкс се готви да изстреля засекретен сателит на Националния разследващ офис (НРО) на Съединени американски щати. Това се обрисува да е първото военно изстрелване за СпейсЕкс и за ракетата “Фолкън 9 ”. Стартовият прозорец се отваря на следващия ден, в неделя, 30-ти април, от 14:00 ч. българско време и се чака да продължи два часа. Ако ракетата не успее да излети на следващия ден, авариен стартов прозорец има в понеделник.

Предстоящето изстрелване е знаменателно за галактическата компания на харизматичния Илон Мъск. Две са аргументите, заради които стартът ще влезе в историята – едната е икономическа, а другата е геополитическа.

Икономическата причина е, че най-сетне монополът на Обединения алианс по изстрелванията (ULA, United Launch Alliance) ще бъде разрушен! Това обединяване беше учредено в края на 2006-та година сред двата аерокосмически колоса Локхийд Мартин и Боинг и в продължение на 10 години е изпращал всички шпионски спътници на Съединени американски щати в космоса. Илон Мъск реши да постави съществени старания, с цел да завоюва НРО на своя страна и да изстрелва боен товар. Стигна даже до такава степен да заведе правосъдно дело против Обединения алианс по изстрелванията (източник). Спорът сред Мъск и Алианса беше извънредно забавен. Мъск твърдеше, че до момента употребяваните ракети “Атлас 5 ” и “Делта 4 ” са скъпи и на процедура тяхната употреба съставлява ненужно разхищаване на държавни средства, до момента в който новата “Фолкън 9 ” е евтина и възвращаема. От Обединения алианс по изстрелванията отвърнаха, че за сметка на това за 10 години имат 100%-ова успеваемост на ракетните изстрелвания, без нито един неуспех. А това е главното, което американските военни желаят – сигурност, че скъпоструващите им шпионски спътници няма да се провалят. “Фолкън 9 ” не може да се похвали с тази успеваемост – през 2015-та и 2016-та година имаше два неуспеха, довели до загуба на спътници.

Втората причина обаче е геополитическа. Ракетата “Атлас 5 ”, която се употребява за военни потребности в Съединени американски щати, употребява издигнат в съветското дружество Неправителствени организации “Енергомаш ” мотор “РД-180 ” (източник). Това е щекотлива тематика измежду американските политици. Допреди 10 години партньорството сред Съединени американски щати и Русия в галактическата промишленост и продажбата на съветски мотори за американските потребности беше достолепие на американската външна политика, а не бъг в системата, акцентира Илай Лейк за Блумбърг (източник). Ако Съединени американски щати разчитаха на Русия с цел да се оправи с Иран и с цел да изпрати бойци в Афганистан, какъв е казусът да се разчита на Русия, с цел да се пращат спътници в космоса?

Но това беше през 2009 година. Сега сме 2017-та година, а връзките сред Русия и Съединени американски щати са обтегнати заради спора в Украйна и наложените на Русия наказания. Очевидно е, че Съединени американски щати и Русия имат съществени политически разлики. Дори и с новия американски президент Доналд Тръмп, връзките с Владимир Путин не са се подобрили.

Американците в действителност дълги години разполагаха и към момента разполагат с ракети, които са издигнати напълно на локална територия и разчитат напълно на локална технология – това са ракетите от фамилията на “Делта 4 ”. Но американският мотор за “Делта 4 ” е с 30% по-скъп от съветския вид, който се употребява на ракетата “Атлас 5 ”. Макар че софтуерна опция съществува, тя не е стопански преференциална.

За сметка на това ракетите на Илон Мъск “Фолкън 9 ”, като се изключи че употребяват американска технология и американски мотори, те са и извънредно евтини. Цената за изстрелване възлиза на $62 милиона за нова, неизползвана ракета, до момента в който изстрелванията на “Атлас 5 ” са в обсега сред $100-200 милиона. За ракети втора ръка цените на “Фолкън 9 ” се обрисуват да бъдат даже по-ниски, като към този момент клиентите получават понижение от 30%.

Понеже идното изстрелване за потребностите на НРО е с боен темперамент, задачата на спътника е засекретена. Ако на следващия ден СпейсЕкс излъчват старта онлайн, евентуално това ще включва предаване досега на отделянето на обтекателя на ракетата и кацането на първата степен, само че не и вмъкването на спътника в орбита.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР