Ето как белезите от горски пожари могат да засилят наводненията, когато тропическата буря Хилари удари Калифорния

...
Части от югозападната част на САЩ, които вече се справят
Коментари Харесай

Части от югозападната част на САЩ, които вече се справят с последствията от горските пожари, може скоро да се изправят пред животозастрашаващи наводнения от тропическата буря Хилари.

Бурята достигна сушата в неделя в северната част на Долна Калифорния в Мексико и се очаква да се придвижи на север към югозападната част на САЩ 

Издадено е предупреждение за тропическа буря за Южна Калифорния. Ориндж Каунти изпрати сигнал за всеки, който живее в белег от горски пожар в каньоните Силверадо и Уилямс. Ето какво трябва да знаете за опасностите, породени от белези от изгаряне по време на обилен дъжд.

белези от изгаряне отзад като трайно въздействие върху пейзажа. Пожарите поглъщат растителността и оставят пейзажа покрит със сажди, пепел и овъглени пънове и стъбла.

Зоните надолу по течението и надолу от опожарените райони са особено податливи на внезапни наводнения и потоци от отломки, които са бързо движещи се, смъртоносни свлачища, според метеорологичните експерти.

Изгорялата почва може да бъде като водоотблъскваща като настилката, което означава, че водата от проливен дъжд вероятно ще се оттича, вместо да се абсорбира в мръсотията. В тези райони сравнително по-малко количество дъжд може да предизвика внезапно наводнение.

Кои са някои от най-големите рискове, ако живеете близо до белег от изгаряне?

В райони близо до белези от изгаряне проливен дъжд може да предизвика внезапни наводнения и потоци от отломки, преди да бъде издадено предупреждение. Потоците от отломки са мощни смеси от кал, камъни, камъни, цели дървета и понякога дори домове или превозни средства. Потоците от отломки са непредвидими и могат да се движат по-бързо, отколкото хората могат да бягат.

Потоците могат да започнат на сух склон само след няколко минути интензивен дъжд, като падат със скорост от около половин инч на час. Части от региона, внимаващи за Хилари, могат да видят 2-4 инча валежи на час този следобед, особено над планините и към пустините, предупреди Националната метеорологична служба от Сан Диего. По-на север в района на Лос Анджелис метеорологичните служители също посъветваха хората да се отдалечат от зоните с белези от изгаряне и да се насочат към по-високи места.

Колко време след образуването на белег от изгаряне ще има повишен риск?

Повечето области с белези от изгаряния са предразположени към потенциални внезапни наводнения и поток от отломки най-малко две години след образуването им, според Националната метеорологична служба. Продължителността на времето, необходимо на растителността да се възстанови, зависи от силата на горския пожар и степента на ерозия.

„Всяка зона на изгаряне от горски пожар представлява свой собствен уникален риск от внезапно наводнение поради много фактори, включително близост до населени места, тежест на изгарянето, стръмност на терена и размер на изгорената зона“, според National Weather Обслужване.

Какво трябва да направят хората, които живеят близо до белег от изгаряне, за да се подготвят?

Експертите съветват да се планира маршрут за евакуация, който е най-малко вероятно да бъде засегнат от внезапни наводнения и потоци от отломки. Хората, живеещи в тези райони, трябва да разполагат с комплект за спешни доставки. Жителите трябва да бъдат информирани и да не чакат предупреждение, за да се евакуират, ако започне силен дъжд. Тези, които са хванати от внезапно наводнение или отломки, трябва да се обадят на 911. 

„Ако останете у дома, това няма да защити имуществото ви, но ще ви застраши“, предупреждава Националната метеорологична служба. „Ако ви кажат да се евакуирате, напуснете. Това е единственият сигурен начин да защитите живота си от поток от отломки е да избегнете попадането в такъв.“

Проследяване на тропическа буря Хилари

Националният метеорологичен център предупреди, че части от югозападната част на САЩ може да се сблъскат с „потенциално историческо количество валежи“ от неделя до понеделник, заедно с „животозастрашаващи до локално катастрофални внезапни, градски и наводнения, включително свлачища, кални свлачища и потоци от отломки през ранните часове Понеделник сутрин."

В части от Южна Калифорния и Южна Невада се очакват количества валежи от 3 до 6 инча, с отделни максимуми от 10 инча. Възможни са също торнада до неделя вечер над югоизточна Калифорния, западна Аризона, южна Невада и далечна югозападна Юта.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР