Частен хоспис, намиращ се в лесопарка Липник край Русе, не

...
Частен хоспис, намиращ се в лесопарка Липник край Русе, не
Коментари Харесай

Община Русе призова за затварянето на частен хоспис край града

Частен приют, намиращ се в лесопарка " Липник " край Русе, не има настоящ лиценз за даване на съответните обществени услуги - това излиза наяве от кореспонденцията сред кмета на Русе Пенчо Милков и служебния министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията за качество на обществените услуги, оповестиха през днешния ден от пресцентъра на община Русе.

От локалната администрация напомнят, че държавните институции са сезирани от кмета Пенчо Милков незабавно след изгубването на възрастен мъж със подозрения за старческа деменция. 84-годишният Георги Неделчев напусна самичък дома при започване на месеца и към момента се търси от органите на Министерство на вътрешните работи.

От кметството изясняват, че при визитата на Милков в частния приют са открити неприятна хигиена и санитарно-битови условия, незадоволително личен състав за обгрижване на настанените и оказване на съответна здравна помощ, както и липса на изискуемата документи за тях.

" От отговорите до Община Русе излиза наяве, че през декември 2022 година чиновници на Агенцията за качество на обществените услуги са открили нарушавания на място и са издали актове на притежателите. През февруари т.г. Агенцията отхвърля да удължи лиценза на дома, само че и към днешна дата той продължава да работи и от фамилиите на настанените се събират такси. На 8 март т.г. чиновници на Агенцията за обществено подкрепяне са разискали с потребителите на приюта опциите да употребяват държавни обществени услуги ", осведомят от кметството в крайдунавския град.

Оттам декларират още, че поради контролните пълномощия на Агенцията за качеството на обществените услуги община Русе продължава да упорства да се подхващат незабавни дейности за прекратяване на услугата, а на възрастните хора да бъде дадена опция за живот при по-добри и здравословни условия.

От приюта обявиха за Българска национална телевизия, че към днешна дата към момента са в процедура по лицензиране.

" Това е неразбирателство. Подновяването на лиценза ни беше отказано заради сбъркана писмен знак в един имейл. Това на процедура е една печатна неточност. Завели сме дело и към този момент няма да разясняваме повече по тематиката ", сподели още Милена Христова.

Очакваме и публично мнение на Агенцията за надзор на обществените услуги по този въпрос.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР