Частен хеликоптер спаси за минути пострадал турист в Пирин и

...
Частен хеликоптер спаси за минути пострадал турист в Пирин и
Коментари Харесай

Частен хеликоптер спаси за минути пострадал в Пирин

Частен хеликоптер избави за минути потърпевш екскурзиант в Пирин и сподели образно изгодата от въздушна здравна помощ. На този декор България от години дава обещание да купи медицински хеликоптери и се проваля по една или друга причина.

Инцидентът е зародил  вчера следобяд в региона на Влахинското езеро. Млад мъж е паднал неприятно и е с фрактура на подбедрицата. Мъжът обаче е изкарал огромен шанс - над региона е прелетял частен хеликоптер. Оказало се, че той се ръководи от инж. Мариян Боновски - другар на зам.кмета на Банско Стойчо Баненски и татко му Методи. Двамата са се свързали с Боновски и той незабавно е реагирал.

" Хеликоптерът се насочи към мястото, където бе екскурзиантът и за 5 минути той бе качен, а след още 10 минути хеликоптерът кацна в Банско, откъдето с кола за спешна помощ раненият бе откаран в болница. В същото време групата спасители още не се е върнала. Акцията през днешния ден е образец по какъв начин, в случай че имаме разполагаем медицински хеликоптер, доста бързо ще става превозването на потърпевши туристи ", разяснява Баненски пред bTV.(link is external) Той добави, че по този начин са спестени напъните на доста хора в идна най-малко 7-8 часова акция.

 
Както " Сега " писа, огромната социална поръчка за закупуване на 5 медицински хеликоптери с пари по проекта за възобновяване се провали поради несъответстващи ограничавания в цената и други параметри. Тя ще бъде оповестена наново. Провали се и опитът за прилагане чартърен на медицински хеликоптер. Там  никой не подаде оферта.

Усилията на планинските спасители, за жалост не дадоха резултат в друга акция - по издирването на изчезналия в Пирин 69-годишен алпинист от София. Мъжът е тръгнал към Вихрен на 26 декември и към 17 часа е позвънил на близки, че е на 10 минути под върха. От този миг няма връзка с него. Вчера спасители огледаха улеите към Пирин, като акцията продължи 8 часа. Спасителят Георги Ботев описа, че търсенето е било изтощително, само че времето е било по-добро и е пуснат дрон.

Набелязани бяха места, където спасителите да съсредоточат напъните си през днешния ден. Но в ранния следобяд от Планинската избавителна работа оповестиха, че приключват издирването.

" След разбор на осъществените дейности и в съгласуваност с ръководителите на отрядите в Банско и Сандански, ПСС при БЧК взе решение да приключи акцията ", се споделя в известието.

До момента единственият вид, който не е употребен, е облитане и оглед на региона от въздухоплавателно средство със профилирана техника, с каквото ПСС при БЧК не разполага, а и няма финансов запас за обезпечаването му...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР