Част от текстовете в законопроекта за КПКОНПИ са неморални и

...
Част от текстовете в законопроекта за КПКОНПИ са неморални и
Коментари Харесай

Проф. Славова: В законопроекта за КПКОНПИ има текстове, които са неморални и носят корупционен заряд

" Част от текстовете в законопроекта за КПКОНПИ са аморални и самите те носят корупционен заряд.... Целта на този план е основаване на предпоставки за приложение на Закона " Магнитски ". Целта е лишаване на имущество.... Трябва да се напише нов закон, само че защото това евентуално няма да стане, би трябвало да се трансформират поредност от текстове и на първо място да се отстранен преходните и заключителни разпореждания, тъй като това е противоконституционно, би трябвало да се изравни статусът на комисията за противопоставяне на корупцията с тази за лишаване на имуществото ".

Това разяснява пред проф. Мария Славова, лекар по административно право, академични учител, създател на монография за битка с корупцията, и добави:

" Изначалният закон предполагаше лишаване на имущество, в случай че има влезнала в действие присъда, това е чистата структура. Сега се желае лишаване на имущество, тъй като не е потвърден неговият генезис. (...) По административен ред един ръководител на една комисия с едни проверяващи инспектори могат да заключат, че има съображение да се отнеме имущество. Това е неприемливо ".

Според нея в закона за КПКОНПИ има съзнателно позволени неточности, които да отвлекат вниманието:

" Разследващите функционалности дублират функционалностите на ДАНС, на прокуратурата, на следствието. (...) Пита се, в случай че посредством тази Комисия се цели да се в профил прокуратурата, с цел да не пречи, по този метод ли трябваше да бъде написано - съгласно мен извънредно несъвършено.... Грешките в текста са доста, само че задачата му е да се уреди конфискацията на имуществото. Към това са ориентирани напъните на тези, които са поръчали и на тези, които са изготвили законопроекта ".

Андрей Янкулов: Няма по какъв начин да бъде заобиколена прокуратурата със основаването на нов проверяващ орган
" Фактът, че има подобен законопроект, е плашещ, тъй като това демонстрира, че сме подготвени да забравим всички положителни достижения на българското право. Не всички са Гешев. Не можем да твърдим, че няма работещи съдии и прокурори. В името на положителните адвокати би трябвало да се сътвори и добър план. Очевидно се преследват други цели от тези, които са го изготвили ", сподели още тя.

Проф. Славова акцентира, че не е основателно изказванието, че планът за промени в закона за КПКОНПИ не би трябвало да се подлага на публично разискване, защото е импортиран от народни представители:

" Моето мнение е, че този закон е неспособен и не би трябвало да бъде одобряван на първо четене.... Това е остарелият план - обикновена инспекция демонстрира, че остарелият текст, който е от 178 страници, и новият - от 113 страници, е заемка, само че са махнати са над 60 текста и са добавени над 80 - в преходните и заключителни разпореждания. Големият скандал тук е, че чакаме смяна, а повтаряме най-тежката неточност - негативната процедура от ръководството на ГЕРБ за изменяне на законите през преходните и заключителни разпореждания ".

По думите на проф. Мария Славова с един административен специфичен закон се пипа наказателното правосъдие.

Душана Здравкова: КПКОНПИ не може да запълни всичко, което прокуратурата не прави
Тя предвижда, че пред съда този закон ще падне, тъй като сходни текстове пред Конституционния съд не биха могли да съществуват.

" От 1995 година се опитваме да създадем акт за битка с корупцията и нямаме никакви триумфи. Това е следващ неспособен опит да се съберат специалисти, които сякаш нехаят за това ще има ли битка с корупцията ", разяснява още професорът по административно право.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР