Част от стара къща се срути върху магазин в село

...
Част от стара къща се срути върху магазин в село
Коментари Харесай

Част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин

Част от остаряла къща се срути върху магазин в село  Хайредин във Врачанска област. Няма потърпевши при случая, станал предходната седмица. За постройката са подавани сигнали още през 2016 година от хора, живеещи в съседство. Общината подхванала ограничения тогава, само че по думите на кмета на селото Тодор Тодоров процедурата била дълга, имало прекалено много административна работа. Тодоров е безапелационен, че общината е спазила закона и всички периоди са изпълнени.

Още през 2016 година съседи на необитаемата къща подали сигнали в общината, че постройката е рискова. Кметът на Хайредин Тодор Тодоров описа пред Дарик, че още преди 2 години общината е взела ограничения и е почнала процедура по известяван на наследниците на къщата. Старата постройка не е надалеч и от междинното учебно заведение в селото и били подхванати ограничения да се обезопаси къщата и наследниците да бъдат открити. " Събитията ни изпревариха със седмица преди крайния период ", сподели Тодоров. А във връзка случая описа, че мъж и жена излезли от магазина секунди преди сриването на част от покрива и стена на къщата.

Тодоров изясни, че общината е спазила всички разпореждания по случая. " Няма такава формула да влезеш в непозната къща и да започнеш да събаряш ", изяснява кметът във връзка процедурата. " Няма по какъв начин до момента в който не получиш отговори от наследниците или техните отводи, тъй като другояче е безчинство ", добавя Тодоров.

Кметът изясни, че съгласно него  процедурата е доста дълга и неефикасна както демонстрира казусът. В същото време са подадени сигнали за още най-малко 5 къщи в региона, само че и по тях се прави административна работа. " Тече осведомителен период към кметовете на обитаемоте места, които август месец ще ни дадат отговор за здания на тяхна територия по селата. Да ми дадат отговори би трябвало ли и там да се работи в отбрана на хората, подхванали сме ограничения. Тези неща са мудни, няма по какъв начин, би трябвало да се съблюдава законът. Иначе е безчинство. Не можеш да влезеш у хората и да започнеш да буташ ", сподели кметът на село Хайредин, което е общински център.  Длъжен съм да съблюдавам закона и моята администрация да го извършва, отсече Тодоров.

До края на август се чака вероятно да се събере цялата документи за другите рискови къщи. Междувременно в сряда комисия на общината ще се събере, с цел да вземе решение тъкмо по какъв начин да се действа за обезопасяване и подсигуряване на към този момент срутилата се къща.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР