“Част от мерките в България бяха абсурдни и самоцелни, пише

...
“Част от мерките в България бяха абсурдни и самоцелни, пише
Коментари Харесай

България се разделя с една епидемия, която така и не настъпи

“Част от ограниченията в България бяха неуместни и самоцелни ”, написа журналистът Франк Щир, който добре познава България. Ето още от наблюденията му след края на строгата карантина.

“Ако можеше да се разноски и да види какво се случва по софийския бул. “Витоша ”, немският здравен специалист Карл Лаутербах несъмнено би изпаднал в рецесия ”, написа Франк Щир при започване на публикацията си и разяснява: “Лаутербах към този момент седмици наред предизвестява телевизионните фенове, че би трябвало да са готови за продължителни изключителни ограничения, които може да траят с години, че би трябвало да лимитират контактите и да се държат на отдалеченост, с цел да се оправят с вируса. Но софийският бул. на заведенията е напряко препълнен, а хората си дишат във врата ”, разяснява създателят, който живее в София и е отличен ценител на България. По-нататък той разказва хронологията на ограниченията, взети в България, и още веднъж се връща към персоналните си усещания от бул. “Витоша ”:

“Прави усещане, че в новата действителност “след корона ” столовете и масите са съвсем както преди. Да, обслужващият личен състав носи маски, само че посетителите на заведенията седят близо един до различен и взаимно се опушват с дима от цигарите и наргилетата си, като че ли няма нищо. ”

В България вършат доста по-малко проби

Авторът цитира формалните данни за броя на инфектираните, на излекувалите се и на умрелите в България, както и данните за извършените проби. Според немския вестник “Ди Велт ”, в България са тествани едвам 7 на всеки 1000 души, до момента в който в Германия цифрата е 30. Щир също съпоставя българските индикатори с данните от Германия:

“В съпоставяне с Германия, в България са направени четири пъти по-малко проби за ковид на един милион души, като са открити седем пъти по-малко инфектирани и умряли от КОВИД-19. Редом с Естония, Словения и Словакия, България е измежду тези страни в Европейски Съюз, в които пандемията се демонстрира най-слабо. Правителственият началник Бойко Борисов счита, че преодоляването на вируса е негова персонална заслуга. Та нали той беше измежду първите в Европейски Съюз, които подредиха цялостното затваряне и – дружно с НОЩ под управлението на генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски – вкара непоколебим, само че обективен епидемиологичен режим ”.

Снимка: Circlephoto / Shutterstock

Репресивният темперамент на ограниченията

Авторът твърди още, че спрямо страни като Испания, Италия или Гърция рестриктивните мерки са останали релативно демократични. Той обаче характеризира част от ограниченията като “абсурдни и самоцелни ”.

По-нататък Щир разказва в детайли ограничаващите ограничения, засягащи учебните заведения и магазините, спорта и парковете – и твърди, че репресивният темперамент на ограничаващия режим, натрапен от двамата генерали Борисов и Мутафчийски, най-ясно си е проличал в шестседмичното затваряне на столицата София и на провинциалните центрове:

“Пропускани бяха единствено тези водачи, които можеха да показват документ с безапелационна причина за пътуването. Близо 230 000 бяха принудени да се върнат назад ”, отбелязва немският публицист.

“България би трябвало да се готви за втора вълна ”

Справи ли се България с ковид? – пита по-нататък създателят. И търси отговора: “Когато през днешния ден излезеш на улицата в София, парадоксите на изключителното състояние сигурно ще ти се сторят като някаква измислица. Улиците още веднъж са наблъскани от хора и човек не може да повярва, че единствено допреди две седмици полицията затваряше площадите с червено-бели пластмасови ленти, с цел да канализира маршрутите на пешеходците в предписаните траектории. ”

Франк Щир вижда българите изправени пред една алтернатива. Той се базира на рекомендациите на специалисти като цитирания професор-епидемиолог Карл Лаутербах, на Института за медицински измервания и оценки към университета във Вашингтон или на Европейския център за предварителна защита и надзор над болесттите. В резултат на това той стига до извода, че тази алтернатива е неразрешима: „ Макар че до момента не са претърпели същинска вълна от ковид, те (българите – б.ред.) би трябвало, съгласно Лаутербах, да се готвят за втора и за трета вълна. ”

Източник: Дойче веле

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР