Част от духа на Коледа са и коледните чорапи с

...
Част от духа на Коледа са и коледните чорапи с
Коментари Харесай

Легендата за коледните чорапи

Част от духа на Коледа са и коледните чорапи с лакомства и дарове в тях. В очакване на коледната нощ по целия свят се съблюдава един забавен обред – закачането на огромен коледен чорап над фамилното огнище, в който дядо Коледа да остави дарове за децата.

Тази традиция се практикува десетилетия наред. Въпреки това множеството хора не знаят точната история на коледните чорапи. Малко е известно за какво се прави това и от кое място идва.

 Коледа iStock/Getty Images
Ето една от легендите:

Живял в миналото богат мъж, който имал три дъщери. Съпругата му умряла и трите девойки останали на неговите грижи. След като изгубил цялото си положение в безсмислени или несполучливи предприятия, те били принудени да се реалокират с дребна схлупена къщичка, където девойките сами готвели, чистели и шиели облеклата си.

Когато пристигнало време да се омъжват, бащата с смут си дал сметка, че те нямат никакво зестра и затова не могат да си намерят добър брачен партньор.-->

Свети Никола знаел за паниките му и желал да помогне, само че не можел да го направи денем. Една нощ той спрял до прозореца на къщата, надникнал и видял, че всички са си легнали. До камината видял чорапите на трите сестри, изпрани и оставени да съхнат.

Свети Никола се качил на покрива и пуснал през комина три кесии със злато, които паднали в чорапите на девойките. На идната заран, когато девойките се събудили, разкрили в чорапите си задоволително злато, с цел да се омъжат.

Не пропускайте и Вие да закачите своите чорапи край камината или елхата, с цел да може Дядо Коледа да Ви да ги изпълни с изненади.
 Коледа iStock/Getty Images

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР