Част от дърветата са видимо изсъхнали или имат загниване в

...
Част от дърветата са видимо изсъхнали или имат загниване в
Коментари Харесай

Продължава поетапното отстраняване на опасни дървета в Габрово

Част от дърветата са очевидно изсъхнали или имат гниене в основите и стволовете, при други са осъществени обследвания с резистограф и компютърен томограф, както и по арбористки прийом, от които излиза наяве, че почналите процеси са необратими и се постанова дърветата да бъдат отстранени, защото са рискови.

През месец март тази година Оперативна програма " Благоустрояване " изпраща за проучване в Института за гората към Българска академия на науките проби от иглиците и кората на сухите смърчовете наоколо до Дома на културата, които бяха отстранени.

Резултатите от осъщественото етимологично и фитопаталогично проучване демонстрират, че съхненето на смърчовете на територията на Габрово е породено от набези на корояди. Вредителите се заселват в междинната част на стъблото под кората като унищожават флоема по цялата обиколка на стъблото, оттова връхните елементи на дърветата изсъхват, след което вредителите се заселват и в долните елементи на стъблото.

Препоръките на специалистите от Българска академия на науките са да бъдат осъществявани санитарни сечи посредством унищожаване на изсъхналите дървета и дърветата с признаци на заселване и пренасяне на отсечените тук-там, където не се среща смърч, с цел да се предотврати разпространяването на вредителите по здрави дървета.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР