Часове след обявеното намерение за локдаун у нас засегнатият бизнес

...
Часове след обявеното намерение за локдаун у нас засегнатият бизнес
Коментари Харесай

Заведения и хотели зоват: Локдаун след като държавата обяви публично мерки за бизнеса

Часове след оповестеното желание за локдаун у нас засегнатият бизнес прикани - страната да не подхваща рестриктивни ограничения против разпространяването на COVID-19 преди да бъде оповестено обществено каква държавна поддръжка ще получат засегнатите сектори. Това излиза наяве от позиции на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.
Браншът показва схващане към нуждата от въвеждането на по-строги ограничения, с които да се овладее здравната рецесия, само че упорстват за държавна поддръжка за работещите и бизнесите, които ще бъдат затворени, в случай че локдаунът стане факт.

ФрогНюз напомня, че съгласно изказването на здравния министър желанието е страната да бъде затворена от петък до Коледа, като ще работят единствено обектите, които оферират артикули от първа нужда. Граждани и бизнес се оповестиха изрично срещу. В сряда (когато би трябвало да бъде взето решението) протестиращите готвят и проява.

В писмо до премиера, изпратено и до медиите, от БХРА припомнят за многократните претенции, отправени към страната да поеме разноските за заплати и осигуровки на чиновниците в затворени бизнеси, с цел да може да бъдат непокътнати работните им места. От Асоциацията упорстват за помощ за разсрочване на банковите заеми, за обезпечаване на ликвидни средства, за финансова поддръжка, за разсрочване на отговорностите към общини и страна, за съкращаване на част от тях, за подкрепяне на работодателите със затворен бизнес с % от оборота им, осъществен през 2019 година

В същото писмо са се подписали и от СЗБ и БАЗ. Позицията им е ясна - да се обезпечат 80 на 100 от заплатите на чиновниците им, според трудовите контракти, на които са назначени и разсрочване на отговорностите към бюджета, които са насъбрани след 13 март 2020 година, с цел да се предотврати междуфирмената задлъжнялост.

Едно от настояванията им е и мораториум върху заемите на юридически лица, наетите и самонаетите за още една година и прекъсване или опростяване на лихвите върху отговорностите към бюджета, насъбрани в интервала на епидемията (март-декември 2020 г.)

Друго искане е за компенсиране на стойност 20 на 100 от оборота от същия месец на предходната година за интервала, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 година Целта е да се покрият част от настоящите разноски, които се изплащат месец, откакто са направени /ток, вода, налози, счетоводство и други характерни за бранш услуги/, прецизират от двете организации.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР