Часове след като компанията му SpaceX изстреля успешно най-мощната ракета

...
Часове след като компанията му SpaceX изстреля успешно най-мощната ракета
Коментари Харесай

Илън Мъск: Искаме да има космическо състезание

Часове откакто компанията му SpaceX изстреля сполучливо най-мощната ракета в света - Falcon Heavy, Илън Мъск съобщи, че желае да се състезава в космоса с други компании.

" Това ще отвори нови благоприятни условия. Искаме галактическо съревнование. Космическите надпревари са вълнуващи ", сподели той на конференция.

" Мисля, че нашият образец окуражава други. Те си споделят: " Ако SpaceX, която е частна компания и може да направи това, и никой не е платил за Falcon Heavy, а тя е финансирана с вътрешни средства, значи и ние можем да го създадем ". Мотивираме ги да стават по-добри и да си слагат по-високи цели, което е ужасно ", добави Мъск.

Попитан какъв брой е била инвестицията в ракетата и полетът, предприемачът в началото отговори, че е повече, в сравнение с би желал да признае, а по-късно посочи, че става дума за над половин милиард $.

Falcon Heavy е ракета за многократна приложимост, формирана от три елементи: две към този момент изстрелвани ракети Falcon 9 и новопроизведен централен модул, към който е прикачена втората степен. Тя е най-мощната ракета в света с нейните 27 мотора вид Merlin.

По време на премиерния полет на Falcon Heavy единственият товар е единствено персоналният електрически автомобил Tesla Roadster на милиардера и създател на SpaceX Илън Мъск. Превозното средство беше изстреляно в хелиоцентрична орбита в посока към планетата Марс като от кабината й звучи песента Space Oddity на Дейвид Бауи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР