Часове след като бе публикуван Евродокладът по механизма за сътрудничество

...
Часове след като бе публикуван Евродокладът по механизма за сътрудничество
Коментари Харесай

Продължаваме реформата в съдебната система, категорична Захариева

Часове откакто бе оповестен Евродокладът по механизма за съдействие и инспекция (МСП) външният и вътрешният министри - Екатерина Захариева и Младен Маринов дефинираха позицията на Европейската комисия като ясно и изрично заявление за реализиран от България напредък .

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на специфичен брифинг.
 Спират евродокладите върху правосъдната ни система Обновена
Спират евродокладите върху правосъдната ни система

Преди дефинитивно решение Европейска комисия пита Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз

" Реформата е развой. Тя не се прави поради Брюксел . Реформата се прави поради българските жители. Независимо дали има или няма мониторинг, промените ще продължат ", съобщи министърът на външните работи.

Тя разясни, че механизмът е основан с решение на Европейската комисия и за това би трябвало да завърши с решение на Европейската комисия. Преди това Европейска комисия ще изпрати отчета и мнението на Съвета на Екологичен потенциал . " Няма да злоупотребявам с точната дата по кое време това ще се случи ", сподели Захариева, представена от БГНЕС и Нова телевизия.

Разбираме, че до края на мандата на тази комисия остава малко време, тъй че не мога да посоча дали ще бъде в границите на тази комисия или дали ще бъде в границите на мандата на идната, разясни тя.

По думите на вицепремиера и външен министър за първи път Европейската комисия доста ясно в собствен отчет установи осъществяване на уговорките на България по всички индикатори .

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че сме постигнали равнища, които ни подсигуряват доверие измежду партньорските служби .

В Страсбург сегашният ръководител на еврокомисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че в осъществяване на рекомендациите на Комисията, през последните години България реализира впечатляващ прогрес . " Предизвикателствата остават, реализирането на нужните промени би трябвало да продължи, само че напредъкът в България към този момент е задоволителен , с цел да се отиде оттатък МСП и към този момент да се приложат новите принадлежности за наблюдаване както на национално, по този начин и на европейско ниво ", разяснява Юнкер.

Припомняме, че Механизмът за съдействие и инспекция бе въведен при присъединението на България към Европейския съюз през 2007 година като преходна мярка за продължаващи промени в правосъдната система, битката с корупцията и проведената престъпност.

До 2017 година отчетите излизаха на всеки шест месеца, а по-късно един път годишно. Отпадането на механизма беше едно от нещата, които ръководителят Юнкер даде обещание да се случи в границите на неговия мандат.

В днешния отчет се акцентира и уговорката за законодателни промени за отпадане на автоматизираното краткотрайно премахване от служба на магистрати , когато против тях има наказателно следствие, както и обявление на участие в професионални сдружения .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР