Часове преди първата среща между новите премиери на България и

...
Часове преди първата среща между новите премиери на България и
Коментари Харесай

Нов кабинет в Скопие: Как новата власт ще работи със София за интеграцията им в ЕС?


Часове преди първата среща сред новите министър председатели на България и Северна Македония. Кирил Петков ще бъде в Скопие на следващия ден, с цел да беседва с Димитър Ковачевски.

България към момента не е трансформирала позицията си, след ветото върху евроинтеграцията на западната ни съседка.

Разговорите ще стартират в градивен и доброжелателен звук. Това беше декларирано и от двете страни. От българска - Петков предизвести, че не идва с анекс към контракта и чака деен разговор и действителни резултати. А Ковачевски съобщи, че техните червени линии са въпросите за езика и идентичността.

Зоран Заев съобщи функционалността на новия министър председател на Северна Македония Димитър Ковачевски. Утре той ще се срещне с българския си сътрудник Кирил Петков.


„ Неговото и моето желание е да приказваме за бъдещето, за планове, които значат по-добър живот за жителите на двете страни. Утре ще приказваме за осъществяване на диалози по тематики, свързани с стопанската система, инфраструктурата, образованието, нововъведенията “, сподели Ковачевски.

Новият вицепремиер по европейските въпроси съобщи, че не е работа на Северна Македония да споделя какво малцинство има в България.

„ Ние се ръководим от европейските правила и европейски практики и ще останем такива “, изясни Боян Маричич - министър на европейските каузи.

Преди Кирил Петков, през днешния ден Ковачевски се срещна с посланика на Съединените щати в Северна Македония.

„ Отношенията сред двете страни като най-близки съседи и съдружници в НАТО са извънредно значими и от изключително значение е бързото решение на основни въпроси “, разяснява Кейт Мари Бърнс - дипломат на Съединени американски щати в РСМ

Германският държавен министър за Европа поддържа процеса, само че при започване на приветствието си направи лапсус.

„ Много съм щастлива да съм тук през днешния ден, в този доста специфичен ден за новото българско държавно управление... Важно е съществуващите двустранни въпроси сред Северна Македония и България да бъдат решени двустранно. Оптимист съм за сигналите от България “, съобщи Ана Люрман - немски държавен министър на Европа.

След избора Кирил Петков Димитър поздрави Ковачевски, като се надява на нов градивен разговор и съгласие в полза на двустранните връзки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР