Чартърни полети от Варна до грузинската столица Тбилиси ще започнат

...
Чартърни полети от Варна до грузинската столица Тбилиси ще започнат
Коментари Харесай

Чартърни полети ще свързват Варна и Тбилиси от тази година

Чартърни полети от Варна до грузинската столица Тбилиси ще стартират да се извършват тази година, а албанският град Дурас демонстрира интерес за съдействие с морската столица. Това оповестиха от пресцентъра на общината след срещата на кмета Иван Портних с посланика на Грузия у нас Тамуна Лилуашвили и с Доника Ходжа - дипломат на Албания в България. Кметът на Варна е срещнал дипломатите с настоящите планове и провокации, пред които е изправена морската столица - както във връзка с налагането на нов икономическия профил на града, по този начин и за развиването на образованието, IT и аутсорсинг бранша и построяването на нова индустриална зона, взаимно с община Аксаково.

Дипломатите пък са подчертали желанието на своите страни за по-активно съдействие с Варна. Вече има открити доста положителни връзки сред Грузия и България, в частност сред Варна и Кобулети. „ Вярвам, че ще сложим на ново равнище тези контакти, още повече, че тази година стартира и чартърна връзка сред Варна и Тбилиси. Тъй като нямате визи за грузинците, уповавам се посредством новите чартърни полети да разберем какъв е туристическият капацитет и по какъв начин ще се развият нататък тези връзки “, отбелязва дипломат Тамуна Лилуашвили. Тбилиси е икономическото сърце на Грузия, генерирайки към половината от Брутният вътрешен продукт на страната. С новата самолетна връзка ще може да се усили броят на туристите, както и бизнес връзките сред двата града. Друг общ интерес е и нарастването на комерсиалния продан на артикули, както и развиването на фериботната връзка Варна - Поти. Потенциал за съдействие има и при учебен продан сред Варна и други грузински градове.

Обсъдена е била и опцията за доближаване сред Дурас и Варна като пристанищни градове, защото те са началната и крайната точка на транспортен кулоар № 8, свързващ Адриатическо с Черно море. „ Нашата задача е да обединим напъните си с България, с цел да подтикваме европейските институции този кулоар да бъде осъществен, тъй като това е от изключителна значимост за целия район “, акцентира госпожа Доника Ходжа.

Тя е благодарила на България за поддръжката, която оказва на Албания за интеграция в Европейския съюз. Дипломатическите връзки сред две страни са от 1922 година и сега, и в през годините е имало отличен политически разговор, който би трябвало да се развива, добавя посланикът. По думите й стана ясно, че 40 000 български туристи посещават Албания годишно, като страната ни попада в топ 15 на страните, които посещават Албания. Между 25 000 и 27 000 надлежно пък са гостите от тази страна у нас за година.

В град Дуръс живеят към 203 550 души, което го прави втория по население град в страната след столицата Тирана. Той е и един от най-важните икономически центрове в страната. Пристанището му е най-голямото в Албания и обслужва огромна част от страната в това число и Тирана. Посещава се годишно от доста туристи, основно от Албания.

Драч е античен град, ситуиран на брега на Адриатическо море, в равнинен и благодатен регион по крайбрежието. Отстои на към 33 км западно от столицата Тирана. На отсрещния бряг на Адриатика, в Италия са пристанищата на Бриндизи, на към 200 км, и Бари - на към 300 километра. До оповестяването на Тирана за нова столица на 27 март 1921 година, Дуръс е такава на княжество Албания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР