Чарлз Трети ще бъде коронован заедно със съпругата си Камила

...
Чарлз Трети ще бъде коронован заедно със съпругата си Камила
Коментари Харесай

Пак след 70 години: в очакване на коронация без много ентусиазъм

Чарлз Трети ще бъде коронован дружно със брачната половинка си Камила на 6 май в Уестминстърското абатство. Той наследява трона от майка си Елизабет Втора, която умря през септември предходната година.

Церемонията, която съвсем не се е трансформирала през вековете, ще стартира 11 ч. локално време (10 ч. по Гринуич) и ще продължи към два часа. Ще я управлява Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, нравствен предстоятел на Англиканската черква.
 Британският художник Джулиан Бийвър довършва творбата си с облика на Чарлз Трети. Снимка АП/БТА

Последната коронация, тази на кралица Елизабет Втора през 1953 година, беше мотив за образуване на една грандиозна гала, което бе подкрепено тогава от английското население.

Сега обаче сме надалеч от тогавашния народен възторг. Допитване от средата на април демонстрира, че две трети от британците не са заинтересувани от събитието, написа Българска телеграфна агенция.

Ключодържател със фотографията на Чарлз Трети, лъжички, напръстници, всички те със фотоси на английския крал. На сергия на лондонски пазар изборът на сувенирите в чест на новия английски крал са в обилие. Само че липсват клиенти няколко дни преди церемонията.

" Хората купуват по-малко сувенири, в сравнение с за Платинения празник на кралица Елизабет Втора ", споделя Киртеш Пател, продавачка на сувенири на пазара в Уолтамстоу, в Североизточен Лондон.

Чашите с лика на Чарлз Трети и с надписа " Коронация на Негово Величество " костват 6 лири (6,7 евро), а ключодържателите са 3 лири (3,7 евро).

" Хората са по-малко  заинтересувани от този крал ", споделя продавачът, 44-годишен индиец.

Кралица Елизабет Втора, умряла през септември на 96 години, беше извънредно известна. Новият суверен е към този момент един възрастен крал на 74 години. А Чарлз и Камила надалеч не са толкова блестяща двойка, още повече и поради преисторията на тяхната връзка, както и драмата към починалата Даяна. Значително по-популярни са престолонаследникът Уилям и Кейт, които дружно с трите си деца показват пред публиката облика на идеално семейство.

Продавачът загатва също и инфлацията, която продължава да е над 10 % в страната и от която страдат милиони британци, които имат други цели.

Роуз Вайч, която се дефинира като републиканка, споделя, че и дума не може да става да гледа церемонията. " Ако времето е хубаво, ще се разходя на село, с цел да се опитам да не мисля за монархията ", споделя 49-годишната преподавателка.

Но малко на брой са на нейното мнение. 58 % от британците са благосклонно настроени към монархията, а едвам 26 % желаят страната им да се ръководи от избираем водач, съгласно неотдавнашно допитване.

Някои чакат този празничен уикенд с неспокойствие, като да вземем за пример Питър Хейзълдайн, който през 1953 година е бил на 5 годинки и е бил на булеварда, започващ от Бъкингамския замък, с цел да отпразнува дружно с хиляди други хора коронацията на новата кралица. " Какво голям брой имаше тогава! ", си спомня Питър. " Да живее кралят! ", пък споделя на френски брачната половинка му Лин Джоунс, която е пенсиониран държавен чиновник и която с горделивост се показва, като огромна подръжничка на монархията. Питър и Лин са декорирали къщата си с банери във прослава на Чарлз Трети. " По-възрастното потомство е по-благосклонно настроено към монархията ", признава тя.

Двадесет и пет годишната Луиза Найт пък към момента не е имала време да мисли за всичко това. Тя може би ще гледа церемонията по малкия екран, тъй като това би могло да я заинтересува от академична или историческа позиция.
 Снимка АП/БТА

Както доста британци тя не се дефинира нито " за ", нито срещу " монархията ". " Това е комплициран въпрос ", обобщава Луиза. " Не мисля, че кралското семейство би трябвало да съществува, само че те по този начин и по този начин към този момент съществуват, по този начин че…. ", добавя тя. За Луиза, която работи в региона на връзките, кончината на Елизабет Втора съставлява първи стадий от превръщането на кралското семейство в отживялост.

Насред всички въпроси, зараждащи по отношение на смисъла от монархията, едно нещо обаче радва Луиза и доста други британци -  понеделник, 8 май, ще бъде в този момент почивен ден. " Да по този въпрос съм съгласна ", споделя Луиза.
 Украса на " Даунинг стрийт " 10. Снимка АП/БТА

Сред гостите - Зеленска и Джил Байдън. Донев вместо Радев
Доста по-скромна откъм поканени ще е тази гала. Над 2200 посетители се чакат. За съпоставяне при коронацията на Елизабет са били 6000.    

На церемонията България ще бъде показана от служебния министър-председател Гълъб Донев, а не от президента Румен Радев. Донев ще е в Лондон през днешния ден и на следващия ден. 

" Предстоящата аудиенция на министър-председателя Гълъб Донев е израз на отличните двустранни връзки на България и Обединеното кралство и вероятностите за развиването им, показват от Министерски съвет ", написаха от Министерски съвет.

В Лондон отиват и министър председателят на Украйна Денис Шмигал. Той съобщи в канала си в Телеграм, че ще участва дружно с украинската първа дама Олена Зеленска на коронацията на Чарлз Трети. Заедно с първата дама ще имат и редица срещи за подсилване на връзките с един от основните съдружници на Украйна.

Джо Байдън също ще бъде представляван от брачната половинка си. Първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън в Туитър акцентира, че това е първата коронация от 70 години насам.

" Чест е да съставлявам Съединени американски щати за този исторически миг и да ознаменувам специфичната връзка сред нашите страни ", написа тя.

Джил Байдън е била на 2 години, когато кралица Елизабет Втора е била коронясана през юни 1953 година

По време на визитата си в Лондон първата дама на Съединени американски щати ще насочи напъните си и в по този начин наречената мека дипломация. Тя пътува дружно с една от внучките си - Финеган. Днес първата дама ще прекара част от деня на " Даунинг стрийт " 10, където ще беседва със брачната половинка на Риши Сунак - Ашката Мърти.  
Кой идва и кой - не
Сред гостите ще бъдат президентите на Франция, Германия и Филипините -  Еманюел Макрон, Франк-Валтер Щайнмайер, Фердинанд Маркос-младши, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, испанският крал Фелипе Шести и кралица Летисия, датският престолонаследник принц Фредерик и брачната половинка му Мери, нидерланският крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийският крал Филип и кралица Матилда, шведският крал Карл Шестнадесети Густав и щерка му, шведската престолонаследничка Виктория, японският принц Фумихито и брачната половинка му Кико, принц Алберт Втори Монакски, йорданският крал Абдула Втори и кралица Рания.

Сред породила дискусия поканени е лидерката на северноирландската националистическа партия Шин Фейн -  Мери Лу Макдоналд. Партията е бивше въоръжено крило на Ирландската републиканска войска, виновна за атентат, предизвикал гибелта на близкия родственик и наставник на Чарлз Трети –  Луис Маунтбатън през 1979 година, който в предишното беше финален вицекрал на Британска Индия и  първи генерал-губернатор на Индия. Друга поставяна под въпрос покана е за китайския вицепрезидент Хан Чжън, поради неговата роля в репресиите на продемократичните митинги в Хонконг.

Сред непоканените са и представители на Русия, Беларус, Мианма, Иран, Сирия и Венецуела, заяви през вчерашния ден Ройтерс, като се базира на неназован източник. Покани обаче са били пратени до дипломати от Северна Корея и Никарагуа.

Най-зорко следен и наблюдаван във всяко свое деяние измежду гостите обаче ще бъде по-малкият наследник на краля - принц Хари поради изострените му връзки с татко му и брат му през последните години. Меган Маркъл няма да е с него.
Тежки ограничения за сигурност: интервенция " Златното кълбо "
Коронацията на крал Чарлз Трети включва една от най-важните и комплицирани интервенции за гарантиране на сигурността в историята на Англия. Това съобщи преди дни британският министър на сигурността, на фона на обвинявания от страна на правозащитни групи, че управляващите потискат гражданските свободи.

Районът към Бъкингамския замък напоследък кипи от раздвижване. Туристи и интернационалните медии започнаха да прииждат там дни преди събитието, най-запалените към този момент са на палатков лагер, с цел да си обезпечат добра видимост.

Очаква се в деня на коронацията в Лондон да патрулират повече от 9000 служители на реда, паралелно с 2500 профилирани членове на правоприлагащите органи, в това число специалисти по експлозивите и наблюдението. Полицейската операция се назовава " Златното кълбо ", по името на златното кълбо с кръст от горната страна, което е част от кралските регалии. Тя включва разполагане на снайперисти по покривите на близките здания, наблизо ще има и бронирани машини, а въздуха - хеликоптери. Всичко това се координира от бомбоустойчиво подземие от другата страна на Темза и Уестминстърското абатство. Мобилизирани са също особено подготвени кучета за надушване на експлозиви, както и прословутата лондонска конна полиция.

Градската полицейска служба ще употребява и технология за лицево различаване в Централен Лондон, с цел да открива търсени нарушители измежду тълпата – ход, който групата за отбрана на неприкосновеността на персоналния живот " Биг брат уоч "  нарече " оруелски ". 

Стотици протестиращи против монархията имат намерение да скандират " Това не е моят крал " по време на процесията и полицията сподели, че природозащитници също биха могли да се опитат да попречат на протичането на събитията денем.
 Не всички одобряват с наслада церемонията и възкачването на престола на Чарлз Трети. Протестиращи с плакати " Не е моят крал ". Снимка АП/БТА

Властите изпратиха смесени сигнали към несъгласните с коронацията. Говорителят на премиера Риши Сунак сподели, че " правото на митинг е фундаментално ", само че полицията предизвести, че нейната " приемливост към всевъзможни нарушавания, без значение дали посредством митинг или по различен метод, ще бъде ниска ". Активисти упрекнаха ръководещите, че се пробват да сплашат протестиращите с писмо от държавното управление, в което им се напомня за новите полицейски пълномощия за ограничение на смущаващи реда демонстрации.

Нови ограничения в Закона за публичния ред, признати в отговор на гражданско непокорство от страна на природозащитни групи, разрешават на полицията да претърсва протестиращи за разнообразни предмети, в това число катинари и лепило, и да постанова санкции до 12 месеца затвор на протестиращи, които блокират пътища или пречат на работата на " национална инфраструктура ".
Уилям и Кейт на механа
Британският престолонаследник принц Уилям отиде в лондонски пъб дружно със брачната половинка си, принцесата на Уелс Катрин, в навечерието на церемонията, съобщи Ройтерс.
 Кейт и Уилям се повозиха на метро и пообщуваха с народа на път за кръчмата. Снимка АП/БТА

Принцът и принцесата на Уелс Уилям и Катрин бяха приветствани от събралото се голям брой  пред кръчмата " Дог енд Дък " ( " Куче и  патица " ) в Сохо, преди да влязат вътре, с цел да се срещнат с постоянни гости, съдържатели и предприемачи.

" Надявам се всичко да мине добре, притискам палци ", сподели принц Уилям, който самичък си наля халба бира " Кингмейкър " в кръчмата от 19-и век.

Кейт също сръбна бира, а до момента в който разговаряше с гостите, показа: " Ще бъде доста натоварено. Моментът наближава. Все още имам възприятието, че се опитваме да сме оптимално проведени ". 

В събота принцът и принцесата на Уелс ще следват златната карета на крал Чарлз в шествие с каляски през централен Лондон.

За пътуването си до кръчмата кралските особи избраха не толкоз блестящ тип превоз, возейки се по линията на метрото " Елизабет ", наречена в чест на починалата баба на принц Уилям, кралица Елизабет Втора.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР