Чарлз Трети и Камила вече са крал и кралица на

...
Чарлз Трети и Камила вече са крал и кралица на
Коментари Харесай

Историята на диаманта Кохинор: Защо Камила отказа да го носи

Чарлз Трети и Камила към този момент са крал и кралица на Англия. Една традиция обаче не беше спазена - новата кралица не постави короната с диаманта Кохинор, пише . Каква е историята на този незабравим драгоценен камък?

Съществува вярване, че диамантът носи злощастие на кралските особи. Въпреки това той постоянно е бил носен от кралиците. За пръв път - от кралица Виктория, а след това и от кралиците консорт Мери и Александра. Носи го и кралица Елизабет Втора по време на коронацията през 1953 година. Фактът, че Камила отхвърли да продължи тази традиция, е индикативен. Но какво го прави толкоз значим?

Историята на Кохинор

105-каратовият елмаз, който в началото е бил 190-каратов, има дълга история. Кохинор е драгоценен камък със странна форма - някои го оприличават на огромно нагорнище или на айсберг. Диамантът е упоменат за първи път от персийския историк Мохамед Казим Марви в средата на XVIII век.

Учените не са единомислещи по отношение на произхода на скъпоценния камък, само че общоприетото поверие е, че е открит в Южна Индия. Диамантът попаднал в ръцете на плячкосващите района турци в ранното Средновековие, а след това е бил излъчен от потомство на потомство в няколко мюсюлмански династии в Индия. След още няколко епохи Кохинор попада в ръцете на английската монархия, тъкмо когато тя е в разцвета на колониалното си великолепие. Днес искания към диаманта предявяват Индия, Пакистан, Афганистан и даже Иран.

Символ на английския империализъм

Кохинор символизира славата и величието на английските колониални завоевания - това е и главната причина Индия да си го желае назад. Имало е доста и разнообразни претенции диамантът да бъде върнат в Индия - от представители на властта, деятели и специалисти по културно завещание.

" Този елмаз, а и всички други плячкосани културни наследства би трябвало да бъдат върнати назад там, откъдето са взети - като жест на историческа правдивост ”, споделя деятелят Анурааг Саксена, който се бори за връщането на индийските културни артефакти назад в родината им.

Друг индийски деятел - Венктеш Шукла, който видял короната с диаманта Кохинор по време на церемонията по погребението на кралица Елизабет Втора, също упорства диамантът да бъде върнат в Индия. “Трябва да се срамят от това, което са създали, а вместо това се хвалят с него ”, споделя деятелят, съгласно който е симптом на надменност от Англия въобще да излага диаманта на показ.

Петицията, която започва Шукла, събра над 9600 подписа, само че следва да се види дали неговата самодейност и тази на индийското държавно управление фактически ще дадат резултат.

Традициите на империята

Решението на Бъкингамския замък да не употребява короната с прословутия елмаз при коронацията на Камила е белег, че се съблюдават традициите, само че и се обръща внимание на тази сензитивна тематика, споделя пред английския “Дейли Мейл ” представител на кралското семейство, поискал да остане неизвестен.

Но компромисите, които дворецът е податлив да направи, очевидно се лимитират единствено до този елмаз. Вместо короната с Кохинор, кралица Камила носеше друга корона с диаманти от Южна Африка - различен знак на английския колониализъм. Това не дава огромни очаквания, че ще настъпи някаква съществена смяна. Британските политици също неколкократно са били безапелационни, че нямат желание да връщат културните артефакти, които са били ограбени по време на колониализма.

Имперски институции като музеите “Виктория и Албърт ” и Британският музей също имат в сбирките си хиляди скъпи предмети, откраднати от колонизирани страни. Те също се опълчват на връщането на културното завещание.

“Да върнат артефактите ще бъде едно доста просто деяние, с което британците биха могли да покажат, че се разкайват за греховете си от ужасяващото колониално минало ”, споделя деятелят Саксена. Съединени американски щати, Германия, Франция, Канада и Австралия към този момент подхващат сходни стъпки. “Не е ли време ”, пита той, “Великобритания да навакса? ”
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР