Чарлз Трети бе обявен за крал на Великобритания, съобщи Би

...
Чарлз Трети бе обявен за крал на Великобритания, съобщи Би
Коментари Харесай

Официално: Чарлз Трети вече е крал на Великобритания

Чарлз Трети бе разгласен за крал на Англия, заяви Би Би си, представена от БНР.

Това стана на среща на по този начин наречения Съвет за възкачване на трона в двореца " Сейнт Джеймс " в централен Лондон. Интересното в тази ситуация е също, че за първи път този обред, който е малко чудноват, само че има антична история, бе излъчен директно по малкия екран.

По сюжет в него участват и членове на Тайния съвет на монарха, настоящи и някогашни министри, както и някогашни министър председатели. Участие взема също огромният наследник на краля принц Уилям, който от нощес е с две нови трофеи – Принц на Уелс и Херцог на Корнуол.

След привършване на церемонията от балкона на двореца ще бъде прочетена тържества разгласа, че Чарлз Трети се възкачва на трона.

Същата разгласа ще бъде прочетена по-късно в Стоковата  борса в лондонското Сити, а на последващи ден, в неделя, в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Знамената ще бъдат вдигнати още веднъж за 26 часа, с цел да се означи възкачването на новия монарх на трона, по-късно още веднъж ще бъдат свалени на половина за интервала на народен печал.

От Даунинг стрийт оповестиха, че през днешния ден следобяд министър председателят Лиз Тръс и нейният кабинет ще се срещнат с краля. Висшите министри ще положат клетва за честност към монарха.

Парламентът нетрадиционно ще бъде отворен в събота от ранния следобяд до късно вечерта, с цел да могат депутатите да изразят тяхната респект към починалата кралица.

Междувременно стартира подготовката за преместването на ковчега с тленните остатъци на Елизабет Втора от Шотландия, където умря. Първо той ще бъде пренесен от кралската резиденция Балморал до двореца в Единбург, където на следващия ден ще бъдат затворени пътища и издигнати бариери.

Ковчегът ще бъде подложен по-късно в катедралата " Сейнт Джайлс " в шотландската столица за поклонение. Във вторник той се чака да дойде в Лондон.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР