Чакаме за автомобил като при Бай ТошоПоскъпнаха с 30% миналата

...
Чакаме за автомобил като при Бай ТошоПоскъпнаха с 30% миналата
Коментари Харесай

Колите втора ръка минаха новите по цена

Чакаме за автомобил като при Бай Тошо Поскъпнаха с 30% предходната година, още толкоз се чака през тази
 

Ако от новогодишната баница ви се е паднал шансът " нова кола ", добре е да знаете, че реализирането му през 2022 година ще ви коства много по-скъпо от преди, освен това изборът на модели ще е по-беден.

Автокъщите у нас са полупразни, а цените на използваните коли скочиха с към 30% през предходната година. Такъв растеж чакат вносители и през тази. Ако пък държите късметчето да се извърши безусловно и колата да е изцяло нова, то е доста евентуално да дочакате реализирането му чак през идната 2023 година Причината е, че искащите да се снабдят с нов автомобил се постанова да чакат за доставянето му сред 6-8 месеца, а в някои случаи - даже и година.

Това се случава освен у нас - такава е наклонността и на европейския, и международния пазар, а към този момент няма аспект да се промени. Причината е световният дефицит на чипове (полупроводници), които се употребяват в електронните системи при производството на нови коли. В някои страни като Германия и Съединени американски щати даже към този момент има паракдоксални случаи - използвани коли се продават на по-висока цена в сравнение с коства същият модел автомобил чисто нов. В края на предходната година да вземем за пример на търг в Ню Джърси покупател заплати 27 000 $ за " Киа ", модел 2019 година с 6500 км пробег, в случай, че същата кола, нова в магазина, коства 21 000 $, писа " Вашингтон пост ".   

На Запад се ориентираха към колите " секън хенд "

" До скоро моделът в Западна Европа беше подобен - кара човек една кола 4-5 години, по-късно отива в магазина, връща я и си взема нова. Старата му я правят оценка на някаква цена, одобряват я като първична вноска и му дават нова, която той си изплаща. Съответно ние на вторичния пазар имахме много оборот и огромно предложение на коли втора ръка.

В момента обаче стана по този начин, че в Западна Европа не се продават нови коли и няма върнати коли ", изясни пред " Стандарт " Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на коли в България. По думите му на Запад също се чака 4-8 месеца за нова кола, а продажбите доста са спаднали. Затова и там се изкупуват използваните коли, които преди идваха на пазара у нас. Цените им пък са скочили с към 30 на 100.

През ноември 2021 година продажбите на нови коли в Европейския съюз са били минимум от близо 30 години насам. Регистрирани нови коли в целия Европейски Съюз през предпоследния месец на предходната година са 713 346 броя. Това е с 20,1% по-малко по отношение на същия месец на миналата 2020 година, сочат данните на Европейската асоциация на производителите на коли. Особено чувствителен е спадът в Германия (-31.7%) и Италия (-24.6%) - двете страни, от които обичайно идват огромна част от използваните коли за нашия пазар.

Италианци изкупуват трошките

На Апенините даже става нещо фрапиращо. " Стари коли на над 15 гоидини преди се продаваха доста на ниска цена в Италия - по 1000 евро, само че съвсем не ги вземаха, тъй като няма какво да се изкара от тях. В момента при моите контрагенти в Италия няма нито един подобен автомобил. Питам ги по какъв начин са съумели да ги продадат всичките, а те ми споделят: Ако щеш вярвай, подадох ги по 2000 евро, не по 1000 и ги изкупиха всичките ", споделя Любомир Доросиев.

Защо са празни автокъщите

" Гледаме към момента да не купуваме, а да задържаме. Защото, в случай че внеса един автомобил, който съм го купувал за 4000 евро, а в този момент ми коства 5000, следва в България да го предлагам с 2000 лв. по-скъпо на пазара. Хората, които купуват коли тук, обаче към момента не са привикнали с тази цена и може да не съумея да го продам ", изясни още Доросиев.

Преди време той е държал към 60 автомобила, а в този момент има 20. Не бърза да внася нови, тъй като няма кой да ги купува на тези цени. В същото време пък имал залежали коли, които продал без да загуби, въпреки че по-рано очаквал да е на загуба от тях. " Просто цените се подвигнаха с над 30% и би трябвало да привикваме, както на открито, по този начин и тук, че няма да станат по-евтини ", уточни вносителят на коли. Той предвижда, че през тази година новият импорт още веднъж ще нарастне с към 30 на 100. При остарелия импорт към този момент се следи покачването. От оповестените разгласи се вижда, че всеки е повдигнал цената с 1000-1500 лв.. Засега няма по какъв начин цените да паднат, счита Доросиев.   

Спряха бонусите:
Вече не предават тaратайките за скрап
Хората в Западна Европа към този момент престанаха да дават старите си коли за скрап, защото самите страни отстраниха
бонусите за това.В страни като Италия, Германия и Франция преди страната даваше бонус от 1000 до 3000 евро, в случай че си купиш нов автомобил и оставиш остарелия, който е на възраст над 15 години, в моргата. Това възпрепятстваше изнасянето на такива коли и за България. " Самият търговец от Италия нямаше по какъв начин да ми я продаде тази кола за България, тъй като страната му дава 3000 евро бонус, в случай че я хвърли в моргата. А в случай че реши да ми я продаде на мен, аз не мога да му дам повече от 2000 евро. Съответно не можехме да ги вземаме такива остарели коли и те си ги хвърляха ", изясни Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на коли. Любопитно е, че в този момент тази държавна помощ към този момент е отстранена, само че все пак въпросните коли отново намират пазар в самата Западна Европа на доста по-високи цени в сравниение с преди. Отделен въпрос е, че за такива коли за 5-6 хиляди лв. към този момент няма пазар в огромните градове у нас. Причината е в увеличените екотакси, както и по-скъпата регистрация. Търсят се по-нови коли, които имат по-добър евро документ и да могат да се карат по-дълго време, изясни търговецът. Отделен въпрос е, че в София се възнамерява от тази година въвеждане на ограничавания за влизане в центъра на по-стари и цапащи коли в дни със мощно замърсяване на въздуха.

 
Смартфони и таблети “изядоха ” чиповете Търговията с устройствата надвиши половин трилион $
Кризата в автомобило производството се дължи главно на световния дефицит на чипове за електронните системи.

Той стартира да се усеща още при започване на предходната година поради многото затворени фабрики в Азия в резултат на ковид. Междувременно в пандемията внезапно се увеличи търсенето на таблети, смарт телефони и преносими компютри, защото доста хора започнаха да работят от у дома, а милиони възпитаници минаха на онлайн образование и им затрябваха подобаващи устройства. Паралелно с това сринатият по време на локдауните през 2020 година пазар на коли стартира да се съживява и хората да пътуват. Така търсенето на чипове набъбна стремглаво, а предлагането не може да го покрие.

Очаква се продажбите на чипове да набъбнат с още 9% през 2022 година и за първи път да преминат границата от 600 милиарда $. Миналата година промишлеността записа 26% напредък до 553 милиарда Долара, заяви CNBC, базирайки се на отчет на Euler Hermes. Въпреки че огромните производители на чипове като TSMC към този момент оповестиха, че възнамеряват да усилят потенциала си, всекидневно са нужни години преди този момент да стане факт, показват анализаторите.

Според тях фактор значим фактор за производството на чипове ще е и развиването на връзките сред Китай и Съединени американски щати и тяхната борба за софтуерно превъзходство. Все още са в действие рестрикции за китайски компании да купуват основни американски технологии и съоръжение, потребление за произвеждане на чипове, което въздейства на пазара.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР