Бюрата по труда в страната започнаха усилена кампания сред бежанците

...
Бюрата по труда в страната започнаха усилена кампания сред бежанците
Коментари Харесай

Ще могат ли бежанците да се впишат в пазара на труда у нас?

Бюрата по труда в страната започнаха усилена акция измежду бежанците от Украйна за уточнения на опциите за работа и какво е належащо да създадат

Работодателите са оповестили в организацията по заетостта 200 хиляди свободни места, които биха могли да бъдат заети незабавно. Гладът за фрагменти в българската стопанска система обаче е доста по-голям, предава

"От много време се опитваме да внедрим още една поточна линия. Вие към този момент видяхте, че две работят, което се оказа извънредно мъчно, тъй като е мъчно да бъде открит личен състав, да бъде нает личен състав ", изясни Илиана Димитрова – финансов управител на компания за ламинати.

И при започване на бежанската вълна, от компанията видели нов късмет – с изключение на да разширят производството си, само че и да оказват помощ на украинците с работа и непрекъснати приходи. И незабавно дали поръчката си за три работни места в бюрото по труда.

"И ни изненадаха в общи линии, тъй като няколко седмици по-късно се обадиха и споделиха, че имат към този момент процедура, по която могат да бъдат назначавани украинци със статут на краткотраен емигрант в България ", добави Димитрова.

Втората поточна линия към този момент работи с нови три работнички от Украйна. Насочи ли ги от бюрото по труда, минали изявление, образование. И дамите, и работодателите им са щастливи.

"Казвам се Олга, от Харков. Там работих към министерството на културата, тук сме от един месец. А когато получих краткотрайна протекция се обърнахме от организацията по заетостта. Насочиха ме тук, пристигнах и ми хареса ", споделя една от украинките.

Изключително бързо адаптивни са, те са доста отзивчиви и доста отворени и положителни хора, споделя Илиана Димитрова. Въпреки езиковата преграда, мисля, че се усещат удобно, останалите сътрудници също ги одобриха, оправят се добре.

Българска национална телевизия: Ако войната свърши предпочитате ли да се върнете?
Олга: Знаете ли, по-скоро ще остана, тъй като няма къде да се върна.

Много работодатели видяха опция да задоволят глада си за фрагменти и да съживят стопанската система. И незабавно дадоха поръчка, че могат да отворят работни места за 200 хиляди украинци. Това смаза административния уред и някои процедури бяха ускорени. Но дали в действителност може да бъде удовлетворен глада за работна ръка?

Варна е измежду градовете, приели най-вече бежанци. И към 12-те бюра по труда са образувани мобилни екипи, които обикалят хотелите, в които са настанени украинците. Експертите изясняват малко по малко какво е належащо да се направи, с цел да се стартира работа у нас.

"След като си го сканират QR кода, непосредствено се трансферират към анкетата на уеб страницата ни, която е на украински език ", сподели Мария Драгнева, шеф отдел „ Посреднически услуги “ към Бюрото по труда - Варна.

Има много потребна информация за достъпа до пазара на труда, изискванията за живот и труд в България. И тази информация непрестанно се актуализира. Работодателите във Варна и района към този момент оферират работа на украинските бежанци. Близо 600 са оповестените особено за тях свободни позиции. Работните места са главно в областта на хотелиерството и ресторантьорството.

"Основно се търсят сервитьори, бармани, готвачи, камериери, миячи. Имаме и една верига хранителни магазини в комплексите по Черноморието, които търсят и набират продавач-консултанти. Имаме и декларирани работни места и в индустрията ", сподели още Мария Драгнева.

"Тук на "Златни пясъци “ има няколко хотела, които са настанили украински бежанци. И част от техните посетители минават през нашия хотел, питат за работа. Имаме към 10 души, които са минали изявленията и двама-трима, които са утвърдени и чиито документи придвижваме сега към организациите, с цел да можем да подпишем трудов контракт и да стартираме да работим с тях. В момента по-скоро хората, които набираме и които търсим, са хора без стаж ", изясни Теодор Василев, шеф на хотел.

Хората, които наемат са без стаж, шефът на хотела не чака бежанците от Украйна да имат проблем с езиковата преграда.

"Една не дребна част от украинците са от територията на бесарабските българи. Те има съществени знания по български език и доста бързо съумяват да натрупат опит. Така че връзката с личния състав не е проблем. Единствено хора, които не приказват британски, биха имали проблем с връзката с нашите посетители ", изясни Теодор Василев.

И на този стадий наподобява, летният сезон е обезпечен откъм фрагменти освен във Варна. Впрочем хотелиерите от години запълват кадровия си недостиг с работнички от Украйна и Молдова. Но за разлика от предходни години, в този момент войната ще принуди доста дами с висше обучение да станат камериерки или работнички в кухнята. Като Ханна Чечелницка. Преподавателка по история в един от университетите в Днепър и преводачка от британски език. Тук е с 16-годишната си щерка и не желае да е в тежест на никого.

"Бих работила каквото е допустимо, тъй като разбирам действителната обстановка тук, а и ние просто тръгнахме, с цел да избягаме от войната. Засега не сме сблъсквали с проблеми, всичко беше доста добре проведено, посрещнаха ни български доброволци, всички доста ни оказват помощ. Настанени сме в хотел, в стаите е топло, има храна ", сподели тя.

До този миг в България са влезнали 134 хиляди бежанци от Украйна. Много от тях са се върнали или са отишли в други страни, главно към Испания. От останалите тук, към 60 хиляди едвам 27 са се записали като искащи краткотрайна протекция.

"Много дребна част от тях декларират, че желаят да работят, защото са майки с деца. Когато една майка с дете пристигна, тя има избрани условия, на които би трябвало да отговори. Трябва тези деца да има кой да ги гледа. Това го уредихме с програмата на МОН, където могат да ги изпратят в детските градини и учебните заведения. Но огромна част, по необясними за мен аргументи, не са заявили предпочитание за работа ", сподели Илин Димитров – ръководител на Комисията по туризъм към Народно събрание.

"Останах с усещане, че им се коства малко ниско заплащането. При състояние, че те се явяват спомагателен личен състав, защото те на процедура не са приключили по нашите стандарти образованието си. Не са карали курсове и тук идват със напълно други специалности. И все пак по този начин учудено стоят и гледат и несъмнено си го споделят - доста са ниски заплатите ", разяснява Филчо Ставрев, хотелиер.

Към 2000 украинци са потърсили подпомагане на бюрата по труда. 424 работодатели са потърсили услугите на бежанците. Но малко могат да обезпечат квартири на наетите лица, и превоз до работното място. Изглежда бежанската вълна няма да промени значително пазара на труда в страната и големият недостиг ще си остане.

"Посочихме, че работодателските организации можем да включим на пазара на труда до 200 хиляди работещи, които идват от Украйна и тази преценка се основава на един разбор, който беше показан още предходната година от организация по заетостта, в който е посочено, че това са опциите на работни места все още не са заети и които, при актуалната обстановка могат да поемат идващите от Украйна ", сподели Жасмина Саръиванова – Българска стопанска камара.

Не, изискванията за бежанци не са по-добри и дано българските жители не се усещат застрашени, прикани Илин Димитров.

"Всъщност продължаваме да виждаме, че няма сериозен дъмпинг, каквито опасения имахме и ние включително. Работодателите да принудени от този пазар да заплащат толкоз, колкото и българите. От тази позиция ние нямаме терзания като профсъюз. За общите случаи, когато се търсят по-ниско квалифицирани в туризма, в други браншове, считам че те могат да бъдат добре пристигнали и са добре пристигнали и от името на най-големия профсъюз. Не единствено че ги приветстваме, а и опитваме да вършим нужното. Ние сме довели един рейс от Украйна, които са настанени в Албена, за сметка на КНСБ. Наистина, пазарът на труда може да поеме 200-250 хиляди бих споделил. В взаимозависимост обаче в каква сфера бих споделил, защото нормално в някои браншове се търсят експерти с избрана подготовка, което не е ясно дали ще пристигна от Украйна като работна мощ ", изясни ръководителят на КНСБ Пламен Димитров.

А максимален е дефицитът от лекари и сестри, IT експерти, инженери, строители, в превоза, в промишлеността, електрониката, автоматиката, химичните технологии, селското стопанство – или всичко, което крепи стопанската система ни. На фона голямата трудова миграция всяка година, основаването на по-добри условия за работа тук към този момент са животоспасяващи, по тази причина и извънредно незабавни. И активизирането на администрацията към бежанската рецесия, може да е положително начало.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР