Бюджетът за следващата година трябва да се гласува в срок.

...
Бюджетът за следващата година трябва да се гласува в срок.
Коментари Харесай

Проектобюджетът на кабинета: По-висока минална заплата, повече за майчинство и пенсия

Бюджетът за идната година би трябвало да се гласоподава в период. Това разгласи след днешното държавно съвещание служебният финансов министър. На 16 декември план-сметката ще бъде импортирана за разискване в Националния съвет за тристранно съдействие, а вярата на Валери Белчев е още на идващия ден - 17 декември, тя да бъде утвърдена от държавното управление. Част от заложените ограничения са нарастване на минималната заплата, майчинството и детските надбавки.

Валери Белчев разяснява, че има политически сили, които са на мнение, че бюджетът би трябвало да бъде оставен на постоянен кабинет, само че акцентира,че служебното държавно управление е длъжно да съблюдава периодите и да защищити страната от финансови опасности.

Според него финансовото министерство е положило всички старания да обезпечи добра бюджетна рамка, която да бъде препоръчана на Народното събрание. Белчев пресметнал, че 750 хиляди души у нас са на минимална работна заплата от 650 лв., което, по думите му, е извънредно незадоволително за издръжката на едно домакинство.

" Предлагаме да внесем в идващия бюджет нарастване на минималната работна заплата и тя да стане 710 лв. ", съобщи Валери Белчев, длъжностен министър на финансите.

Предлага се още нарастване на детските надбавки, както и смяна в правото на приемането им. Всеки жител с приход до 510 лева ще има право на детски надбавки, които ще се усилят с 20 % - от 40 на 50 за дете и от 90 на 110 лева за две. Министърът дефинира това като съществено нарастване.

" Това ще засегне 120 000 фамилии ", добави Валери Белчев.

Предвидено е и доста увеличение на майчинските надбавки за деца до двегодишна възраст - от 380 на 650 лв. за втората година майчинство. За първата се поставят 90 на 100 от заплатата.

" По отношение на пенсиите считаме да предложим, даже и след отпадането на коронавирус ограниченията, безспорната стойност на приходите за пенсионерите да бъде най-малко непокътната на равнищата, които са сега. Но това би означавало едно приблизително нарастване на пенсията на всеки пенсионер с 84 лв. ", сподели още Валери Белчев.

В план-сметката на служебното държавно управление за следващата година е записано още и опазване на всички антиковид ограничения за период от най-малко 6 месеца от януари 2022 година, в това число 120-те лв. добавка.

Валери Белчев акцентира още, че при подготовката на проектобюджета не са се бъркали в политики, не са предвиждали структурни промени и орязване на фрагменти. Предлагали само обществена отбрана на популацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР